Főoldal / Ápoltság / Elárulnak az ujjaid? El bizony! Elmondják, milyen betegséged lehet.

Elárulnak az ujjaid? El bizony! Elmondják, milyen betegséged lehet.

A szuper nyári melegben bizony sok mindenkit, lehet éppen téged is érint, hogy az ujjaid, a végtagjaid nagyon megduzzadnak, ami kényelmetlen és kellemetlen érzést tud sajnos okozni. Alapvetően azonban semmi komolyra nem kell szerencsére gondolni, mert csak arról van szó, hogy a nagy meleg miatt a szervezeted erősen próbálkozik, hogy még több hőt adjon le, ezzel segítve neked a légzést és a megfelelő energiaháztartás megtartását. Hiszen sokkal több folyadékot igényel a szervezeted alapból, aminek következtében az erek kitágulnak, ki is dagadhatnak a láb- vagy a kézfejeden, ez okozza a duzzadást.

Komolyabb esetben

Azonban sajnos az is előfordulhat, hogy nem az időjárás a hibás… És erre fokozottan oda kell neked is figyelned! Ugyanis, ha a kánikula tovább állásával nem szűnnek meg a tünetek, akkor bizonyára más lapít a háttérben.

És ha még fájdalommal is jár ez a fajta duzzadás, akkor fogj gyanút és fordulj szakemberhez, orvoshoz vele.

Mondjuk is, mi lehet gyanús a komolyabb esetekben:

 

  • Ödéma a nyirokban

 

Ha a kéz- és lábujjak, illetve a karod és a lábad is eléggé megduzzad, de úgy látványosan, akkor sajnos ez lehet a nyirokrendszerben kialakult ödéma miatt. Ilyenkor tapasztalhatod, hogy a bőröd megfeszül és a körmeid befelé hajlanak. Ha nem kezeltetik időben, akkor fertőzéseket és ekcémát is könnyen okozthat. Daganatos megbetegedéseknél, sugárkezelés alkalmazásánál sajnos lehet ilyen következménye a gyógykezelésnek. Amennyiben ez nem áll fenn, szerencsés helyzetben, és te mégis ilyen erős dagadást, duzzadást veszel észre az ujjaidon, akkor irány azonnal a doki, rendben?

 

 

  • Túl sok nátrium

 

Ha nagyon szereted a sós ételeket, ha szinte mindig mindent pluszban megsózol akkor könnyen előfordulhat, hogy kissé vagy inkább nagyon magas a nátriumszint a szervezetedben, ami már meghaladja a normál mértéket és értéket. És ilyenkor a test visszatartja a vizet, így próbálja a só és víz jing-jangját helyre állítani. Az történik ilyenkor, hogy a kálium-nátrium arány felborul, ami azt eredményezi, hogy a vérnyomásod is elkezd felfelé szökdösni és ez sajnos keringési zavarokat okozhat, ami már elég komoly baj lehet… Érdemes tehát az étkezésre és a sótartalomra, só fogyasztásra is odafigyelned!

 

  • Kopott ízületek

 

Amikor azt tapasztalod, hogy az ujjak dagadása az ízületek táján jelentkezik erősen, akkor a dagadás az ízületek kopásával függhet össze. Ez például akkor is fennállhat, mikor nem tudod felhúzni a gyűrűt, ami két napja még jó volt rád és reggel még fájdalmat is érzel az ujjaidban.  Sajnos ilyenkor gyulladás is lehet a háttérben, amely elég komoly panaszt is okozhat. Akár még oszteoartisz is lehet, amivel mindenképp fel kell keresned egy orvost. Erre akkor gyanakodhatsz, ha a fájdalom, amit tapasztalsz merevséggel is együtt jár. Nagyon fontos időben és megfelelően kezelni, mert a következménye súlyos kopás, sőt még szalagszakadás is lehet. Tehát ilyenkor is mindenképp tessék orvoshoz mennI!

  • Ízületi gyulladás, pajzsmirigy betegség vagy cukorbetegség?

Ha van egy olyan bosszantó ujja, melyet nehezen tud behajlítani és kiegyenesíteni, akkor az utalhat arra, hogy az ín az ujjban gyulladt. Ez gyakran előfordul az ízületi gyulladás, pajzsmirigy-betegség és cukorbetegségben szenvedő embereknél.

  • Fertőzés

A légúti fertőzések közel negyede, a hasmenéses megbetegedések közel fele megelőzhető lenne, ha minden ember nagyobb figyelmet szentelne a kéz higiéniára. Tudtad, hogy a fertőző betegségek közel 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed? Éppen ezért kell sűrűn kezet mosni és odafigyelni arra, hogy mit fogunk meg piszkos kézzel.

Nézd meg ezt is!

Az eldugult lefolyó veszélyei

Az eldugult lefolyócsövek szinte minden esetben a cső falára lerakódott szennyeződésektől alakulnak ki. A dugulást …