Főoldal / Életmód / 9 tünet, amire minden nőnek figyelni kell

9 tünet, amire minden nőnek figyelni kell

A szklerózis multiplex mai napig olyan titokzatos betegségnek számít, amiről az orvostudomány jórészt még mindig nem tudja, hogy pontosan mi okozza. Annyit tudunk róla, hogy a központi idegrendszer olyan hiánybetegsége, ami miatt nem jut el az információ az agyba, vagyis a test és az agy között blokkolja az összeköttetést. A brit Multiplex Szklerózis Társaság adatai szerint világszerte 2,3 millió embert érint ez a titokzatos betegség.

De vajon honnan tudhatják az érintettek, hogy betegek?  Nos, a legtöbb embernél egészen eltérőek és kiszámíthatatlanok a tünetek, számos jel utalhat a betegség kialakulására. Az viszont tény, hogy a szklerózis multiplex sajnos sokkal gyakrabban alakul ki a nőknél, mint a férfiaknál, vagyis minden nőnek érdemes erre a 9 tünetre odafigyelni és kivizsgáltatni, ha gyakran fordulnak elő.

  1. Hangulatingadozás

A betegek több mint 60%-ánál megfigyelhető a kognitív vagy érzelmi alapú szorongás. Természetesen egy egészséges szervezet esetében is előfordulhat a szellemi vagy érzelmi kimerültség állapota, de azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek ezek az érzések hirtelen kikapcsolódhatnak. Depresszió, ingerlékenység, kontrollálhatatlan nevetés és sírás csak néhány a drasztikus hangulatingadozást jelző tünetek közül.

  1. Gyengeség vagy merevség

A szklerózis multiplex-szel élők gyakran megmagyarázhatatlan merevséget vagy gyengeséget tapasztalnak az izmaikban. Ezt az érzést leggyakrabban úgy írják le, hogy elnehezednek, vagy túlságosan kifáradnak a végtagjaik, testrészeik. A lábak és a hát a leginkább érintett területek.

  1. Érzékszervi problémák

A leggyakoribb és legfurcsább tünet, amikor a beteg úgy érzi, mintha az érzékszervei kifáradtak volna, ezért működésük megváltozik. Például, ha betakarják a lábukat vagy felvesznek egy nadrágot az egészen furcsa érzéseket válthat ki, a szokásosnál sokkal kényelmetlen érzés lehet egy ilyen hétköznapi tevékenység a bőrnek. Az addig kellemes viseletektől is azt érezheti, hogy húzódik a bőre.

  1. Vizelési változások

Ha egészséges vagy akkor, vagy állandóan a wc-re rohangálsz, vagy egy liternyit pisilsz, de nem látogatod túl sűrűn a mellékhelyiséget. Ha 24 órán keresztül nem kell pisilned vagy állandóan a wc-re szaladsz állandó sürgető érzéssel, akkor lehet, hogy szklerózis multiplex-ed van. Az ilyen betegséggel küzdő emberek 80%-ának furcsa fürdőszobai szokásai vannak. Emellett néha székrekedés, hasmenés és ellenőrizhetetlen bélmozgás is társul ezekhez a kellemetlen tünetekhez.

  1. Látásproblémák

Sokan tapasztalnak látászavart, ha szklerózis multiplex-szel küzdenek, ez abban nyilvánul meg, hogy nem tudják pl. megkülönböztetni a színeket. Részleges látáskiesést, színvakságot, vakfoltok megjelenését és féloldali vakságot is tapasztalhatnak. Ha bármiféle különös elváltozás jelentkezne a látásodban, azonnal keress fel egy szemész orvost.

  1. Zsibbadás

Amikor egy szklerózis multiplex-es beteg elalszik, jellemző, hogy zsibbadásos tünetek jelennek meg a testük legkülönbözőbb pontján. Ha a karod, a lábad, a kezed, a lábfejed elkezd zsibbadni, vagy azt érzed, hogy minden ok nélkül olyan meleg lesz mintha valaki meg akarná gyújtani, mindenképp fordulj orvoshoz.

  1. Erős fáradtság

Nagyjából 80%-a a betegeknek küzd súlyos, állandósuló fáradtsággal. Ez sokszor olyan mértékű, ami összeegyeztethetetlen a hétköznapi élettel és a munkával is. Gyakran ez az első és legfontosabb tünete a szklerózis multiplex-nek. Bármilyen más betegségnek lehet ez az elsődleges tünete, ezért csak emiatt ne rohanj öndiagnózissal az orvosodhoz. Egy kivizsgálást azonban ez a tünet mindenképp megér.

  1. Eltűnik a menzeszed

Ha néha kimarad a menzesz az nem tragédia és előfordulhat bármilyen immunrendszeri változás, kisebb fertőzés miatt. A szklerózis multiplex-es nőknél azonban jellemző, hogy hónapokig kimarad a havi vérzés. Ha három hónap vagy annál több ideig nincs havi vérzésed és nem vagy várandós, mindenképp menj el nőgyógyászhoz.

  1. Szédülés

Volt már, hogy úgy érezted, hogy egy szelesebb autózás után le kell tenned a fejed vagy erősebben szédülni kezdtél utána? Szédülsz a lépcsőzéstől? Súlyos szédülés, szórakozottság, összeszedetlenség érzése és az émelygés mind utalhat szklerózis multiplex-re, főleg kezdetben. Ezek mind lehetnek a belső fül problémái is, de utalhat vérszegénységre, alacsony vérnyomásra, alacsony vércukorszintre, vagyis először ezeket vizsgáltasd ki, ha ilyen tüneteid vannak.

Ismersz szklerózis multiplex-es beteget? Nekik is vannak hasonló furcsa tüneteik?

Nézd meg ezt is!

Papírtörlő VS konyharuha

Tételezzük fel, hogy van két csapat. Az egyik esküszik rá, hogy a papírtörlőknél még nem …