Főoldal / Életmód / A hipó csökkenti a bőrgyulladást?

A hipó csökkenti a bőrgyulladást?

Érdekes információra bukkantunk a hipóval kapcsolatban. Eddig úgy gondoltuk, hogy csak fertőtlenítésre kiváló és rettentően kell vigyázni arra, nehogy a bőrünk kapcsolatba kerüljön vele, de úgy tűnik, hogy a tudósok más véleménnyel vannak erről.

A felhígított háztartási fehérítő segíthet néhány bőrbetegség kezelésében és az öregedés jeleinek lassításában derült ki egy állatkísérletekre épülő tanulmányból. A Journal of Clinical Investigation című folyóiratban közölt eredmények szerint a hipófürdő enyhíti a gyulladást. A Stanford Egyetem kutatói szerint a fehérítőben meg van a lehetőség a sugárterápia, a felfekvés és a diabéteszes fekély okozta bőrgyulladás kezelésére és a módszer emellett olcsó is.

A gumikesztyű még mindig kötelező!

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetik a pácienseket, hogy semmiképpen ne használjanak fehérítőt közvetlenül a bőrükön. Ekcéma kezelésére már alkalmaznak 0,005 ezrelékes fehérítő-fürdőt a szakemberek, ám annak pontos működési elvét még nem ismerik. Annyi biztos, hogy a bőrön lévő baktériumok egy része elpusztul. A Stanford Egyetem egészségügyi központjának kutatói azt is kimutatták, hogy a fehérítő az immunrendszerre is hat. A gyulladás a fertőzésre adott immunválasz természetes részét képezi, néha azonban elfajulhat. Bőrsejteken végzett előzetes tesztek szerint a kis mennyiségben adagolt fehérítő blokkolhatja azt a kémiai anyagot, amely beindítja az immunrendszer gyulladásos válaszát. Öreg egereken végzett további tesztek azt sugallták, hogy a fehérítő fiatalabbá is teszi a bőrt. Kéthétnyi hipófürdő után az egerek vastagabb bőrt növesztettek, és több bőrsejt termelésének jeleit mutatták. Mindezt azonban csak a mikroszkóp alatt lehetett látni. Az egerek nem tűntek fiatalabbnak.

Emberen még nem tesztelték

Graham Johnston, a Brit Bőrgyógyászok Egyesületének tagja szerint a mostani vizsgálat csupán a kezdet, és még humán klinikai tesztek kell igazolni az eredményeket.

Vagyis nem érdemes ezzel kísérletezni otthon, továbbra is ajánlott a hipó használat során a gumikesztyű viselése, főleg, ha azt koncentráltan használjuk a napi háztartási munka során.

Nézd meg ezt is!

Fecsegnek rólad a lábujjaid?

Gondoltad volna, hogy a lábfejed formája, a lábujjaid hosszúsága elmondja, hogy milyen a személyiséged? Nem …