Főoldal / Életmód / Gondoltad volna? A fejtetű egyidős az emberiséggel!

Gondoltad volna? A fejtetű egyidős az emberiséggel!

Az emberiség történetével egyidős a fejtetű problémája. Azóta küzdünk ezzel a rendkívül bosszantó élősködővel, amióta az emberi faj közösségben él. Ezt bizonyítja, hogy a fejtetű legközelebbi rokona a csimpánzon él, tehát minden jel szerint fajunk kialakulása óta folyamatosan együtt élünk velünk. Hűsége pedig abban is megnyilvánul, hogy kizárólag az emberben képes tartósan fennmaradni, természetes körülmények között állatokat nem fertőz. Ez az apró szárnyatlan, vérszívó rovar, tehát teljes életciklusát az emberi hajban tölti és petéit, az úgynevezett serkéket is ide rakja. Együttélésünk másik, hétköznapibb bizonyítéka a fésű feltalálása és mindennapi használata. Az ókori fésűk fogazatának méretezése azt jelzi, hogy ezeket nem a haj rendben tartására, hanem a tetvek eltávolítására használták.

A hajtetű igen trükkös állat, hiszen a színét a haj színének megfelelően változtatja, és a meleg, kevés fényhez jutó fejbőrön igen hamar szaporodik. Így az őszi-téli sapkás időszak igazán kedvező számára. Ezért is fordul elő olyan gyakran az iskolai, óvodai közösségekben, főként a tanévkezdet idején. Jellemző, hogy ha nincs kimondottan higiéniai oka az elterjedésének, akkor leginkább a gyermekeket érinti a probléma a közvetlen játék és a közös használatú eszközök miatt. A gyerekek viszont hazaviszik és nem ritka, hogy a többi családtagnál is megjelennek a hívatlan vendégek!

Tünetek: viszketés, serkék a fejbőrön, serkék a fül mögött, serkék a nyak hátsó részén, fejbőrviszketés, vörös foltok a fejbőrön

Mivel, nehéz tőle megszabadulni, ezért jobb a megelőzés. Ehhez szedtünk össze pár egyszerű tippet, hogy az iskolakezdés ne a beköltözéssel kezdődjön.

  1. Mindig tartsuk tisztán a fejbőrrel gyakran érintkező használati tárgyakat. A megfelelően tisztított fésűk, hajkefék használatán sok múlik.

2.Mindig magas hőfokon mossuk a törölközőket, ágyneműket, sapkákat, kapucnis pulóvereket, sálakat, kendőket. Fertőtlenítsük le azokat az ágy, autóülés és széktámlákat, amihez a gyerek még gyakran hozzáérhet, hiszen a fejtetű 2-4 mm-es ezért nehezen észrevehető, bárhonnan újra felkerülhet.

  1. A fejtetű megelőzése már több, gyógyszertárban kapható szerrel lehetséges. Ha kiderül, hogy a gyermek környezetében valaki fejtetvektől szenved, ne halogassuk, gyorsan szerezzünk be a hajmosás után használandó termékből. A hajszeszt nem csak a fejtetű megelőzése céljából tudjuk később használni, hanem akkor is, ha véletlenül mégis megkapta volna gyermekünk a tetvességet. A szert a már elmúlt fejtetvesség után is érdemes még néhány hétig használni, hogy biztosan kiirtsuk vele a rovart.
  2. Fontos, hogy ha mégis fejtetű gyanúval érkezik haza a gyermek, akkor ne csak az osztálytársakat, hanem a családunk többi tagját is vizsgáljuk át, küldjük el orvoshoz, kezeljük hajszesszel. Ez a leghatékonyabb módszer a megelőzés szempontjából.
  3. Kiegészítő „kezelés”: Beszélgessünk a gyerekkel a problémáról, adjunk neki magyarázatot, válaszokat. A fejtetű gyakran cikizések, csúfolások tárgyává teheti a kicsiket, akik nehezen tudják feldolgozni az őket ért bántásokat. Ezért nyugtassuk meg a gyerekeket, hogy ez sokakkal előfordul és általában nem tehetünk róla. Meséljük el neki, hogy miért fontos a megelőzés, és mondjuk el, hogy miből veheti észre, ha baj van.

Nézd meg ezt is!

5 gyümölcs, amit eddig zöldségnek hittél

A zöldséges pulton válogatva vitaminforrás után nézelődve bizony számos gyümölccsel találkozunk. Persze az egészséges táplálkozás …