Főoldal / Gyereknevelés / 7 mágikus mondat, amit minden gyermeknek hallania kell!

7 mágikus mondat, amit minden gyermeknek hallania kell!

Akár hisszük, akár nem, a szavaknak hatalmas hatása van az emberekre – különösen a gyerekekre.

A pozitív szavak sokat építhetnek valaki lelki világán. Érzelmeket hordoznak, és – amikor közeli szerettétől hallja – nagy befolyással lehet egy kis gyermek életére.

Ezért fontos átgondolni, hogy mit mondunk és hogyan beszélünk velük. Ha valaha is beleestél abba a hibába, hogy rosszat mondtál a csemetédnek, akkor is megnyugtatunk, hogy nem vagy egyedül. A szülők szörnyen érzik magukat, ha fájdalmat okoznak a gyermeküknek és rossz érzéseket váltanak ki belőlük, függetlenül attól, hogy mennyi idősek.

Szerencsére, vannak olyan szavak, amikkel kárpótolhatjuk őket és pozitív irányba vihetjük a személyiségüket!

1. Szeretlek!

Ez nyilvánvalónak tűnhet, de nekünk felnőtteknek kell megtanítanunk a gyereket a szeretet és a család jelentéséra. Gyakran szoktuk mondani, amikor lefektetjük őket aludni, de ezt nem lehet elégszer mondani. Mondj ki egy spontán “szeretleket!” És csináld ezt naponta!

család

2. Mire gondolsz?

Tartsd nyitva a kommunikációs ajtót és érdeklődj rendszeresen a gyermeked gondolatai után. Néha a szülők nem a legjobb hallgatók, de ha nem ítélkezel, akkor sokat érhetsz el vele, csak hallgass! Kérdezd meg gyermeked az ötleteiről, szükségleteiről, mi újság az iskolában, a barátságok után is érdeklődhetsz- bármi -, hogy emlékeztesd őt, hogy itt vagy és bármikor számíthat rád, bármiben. Ha csak hallgatni kell, akkor is!

3. Tudom, hogy meg tudod csinálni!

Ki más ösztönözhetné jobban a gyermekét, mint a szülő. Neked mindig, minden helyzetben motiválnod kell a gyermeked, azzal, hogy bátorítod. Ez segít leküzdenie a félelmeit, legyen szó bármiről.

4. Sajnálom!

Egy szülőnek is tudnia kell bocsánatot kérni. Ismerd be a saját hibáidat és engeszteld ki a gyermeked, ha arról van szó. Ne dacolj, a gyermekeddel ezt nem teheted meg.

5. Minden rendben, próbáld újra!

A kudarc az élet természetes velejárója, de sokszor nehéz elviselni. Oszd meg a saját tapasztalataidat arról, hogy téged is ért már sikertelenség. Emlékeztesd gyermekeidet, hogy a felnőttek is nap mint nap tanulnak valami újat, mert senki sem tud mindent! Újra kell próbálni, mert így tanul az ember!

a1

6. Büszke vagyok rád!

Nem számít, mennyi idős a gyermeked, ezt mindenki szereti hallani. Egy egyszerű “Büszke vagyok rád” olyan, mint egy villámcsapás. Van benne valami, ami fényesebbé teszi a napot. Egyszerűen boldoggá teszi azt, aki hallja! Én a mai napig szeretem hallani a szüleimtől. 🙂

7. Bízom benned!

Mondd azt gyermekednek, hogy bízol benne, és erősebbé válik köztetek a kapcsolat. Amikor eljön az ideje, hogy függetlenül hozzon meg döntéseket, vagy saját feladatokat lásson el, akkor képes lesz megoldani ezeket a dolgokat anélkül, hogy a rettegne a félelemtől.

A mindennapi élet nyomása és a stressz arra enged következtetni, hogy a felnőttek komor, kellemetlen emberekké válnak. Néha elfelejtjük, hogy kis népünknek  pozitív megerősítést kell adnunk.

Még ha nem is a saját gyerekedről van szó, akkor is kapcsolatba kerülhetsz valaki más gyermekével, aki szívesen hallana néhány szerető szót egy felnőttől. Szavaink hatással lehetnek a gyermek viselkedésére, a mentális egészségre és a növekedésére. Adj neki pozitív megerősítést!

 brado isi

 

Nézd meg ezt is!

5 gyümölcs, amit eddig zöldségnek hittél

A zöldséges pulton válogatva vitaminforrás után nézelődve bizony számos gyümölccsel találkozunk. Persze az egészséges táplálkozás …