Főoldal / Házi Praktikák ! / 10 étel, amit nem kell a hűtőben tartanod

10 étel, amit nem kell a hűtőben tartanod

Egyre több friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalra, hiszen végre már szezonjuk van! A piacon és a boltok polcain is találsz belőlük már bőven. Természetes, hogy szeretnénk minél tovább megőrizni az ételek frissességét. Az általános vélekedés szerint az az étel, amit hűtőbe teszünk, sokkal tovább friss marad. Ez azonban nem mindig van így. Sőt, egyenesen rosszat is tehetsz néhány élelmiszerrel, ha a hűtőben tartod. Nézzük, miket vegyél ki még ma a hűtődből és keress nekik máshol helyet.

Paradicsom

Paradicsomból érdemes annyit venni, amennyit néhány nap alatt elfogyasztunk, ugyanis a hűtős tartósításnak több hátránya van, mint előnye. A paradicsom a hűtőben tartva gyorsan elveszti ízét, hiszen a hideg megállítja az érési folyamatot, ami a zamatát adja. Sőt, az állagának sem tesz jót, a paradicsom húsa hamar kásássá válik. Ha igazán finom paradicsomra vágysz, kerüld a hűtést!

Alma

Az alma vitamintartalmának és ízének is lőttek, ha hűtőben tárolod. A frissen, piacon vásárolt gyümölcs nem csak kitart legalább egy hétig, a konyhapulton tárolva, de a konyhád dísze is lehet.

Hagyma

A száraz, hűvös hely az ideális tárolási körülmény a hagyma számára, mert a hűtőben csak megpuhulnak, majd bepenészesednek. A fokhagyma sem szereti a hűtést! Állaga gumiszerű lesz, majd szintén megadja magát a penésznek.

Olívaolaj

Az olívaolaj megdermed a hűtőben, így amikor használni szeretnéd, azt fogod tapasztalni, hogy sűrű és kicsit zavaros. Szobahőmérsékleten néhány óra alatt újra szép folyékony állagúvá válik. De kinek van ennyi ideje? Az olívaolaj szobahőmérsékleten sem avasodik meg a feltüntetett lejárati dátum előtt.

Krumpli

A hideg a krumpliban lévő keményítőt cukorrá változtatja, ami a zöldség ízét és állagát is nagyban befolyásolja. Ha finom krumplit szeretnénk enni, tartsuk inkább száraz és hűvös helyen, és ne zárjuk be műanyag zacskóba, mert attól rohadásnak indul. Ez egyébként minden zöldségre és gyümölcsre igaz.

Méz

A mézet felesleges hűtőbe tenni, hiszen a méz cukrokat tartalmaz, amit nem kell tartósítani. Ráadásul az aranysárga, folyékony, tiszta méz kikristályosodik a hidegtől, ami az állagának egyáltalán nem tesz jót.

Lekvár

Ahogy a mézet, a lekvárt is felesleges hűtőbe tenni, hiszen a gyümölcsben található és persze a hozzáadott cukor is kiváló tartósítószer. Néhány hónapig a felbontás után is eláll szobahőmérsékleten, nem kell, hogy a hűtőben foglalja a helyet.

Vaj

A margarint nem érdemes hosszabb időre kivenni a hűtőből, de a vajat, különösen a jó minőségű vajat érdemes szobahőmérsékleten tartani, a pasztörizált termékeknek ugyanis nem lesz néhány napig. Az íze és az állaga azonban sokkal jobb lesz: kenhető és igazán ízes vaj lesz belőle.

Dió

Habár a hűtés megakadályozza a dióban lévő olajok romlását, az íz élményt durván rontja. A hűvös környezet elfojtja a dió zamatát, ráadásul azonnal át is veszi más ételeknek a szagát.

Kenyér

Sokak szerint, meghosszabbítható pár nappal a kenyér szavatosság, ha hűtőbe tesszük. Pedig az állandó párás környezet miatt gyorsabban penészesedik. Már egy-két napos hűtős tárolás után is megváltozik a kenyér íze és textúrája. Ha sok kenyér maradt, inkább válaszd a mélyhűtőt, ott nem érheti baj. Akár fel is szeletelheted előtte, így kisebb adagokban veheted majd elő.

 

Nézd meg ezt is!

Csőben sült csirke receptek, amikért anyukád is könyörögni fog majd

Nem is kérdés, hogy anyukád csőben sült csirkéje a világon a legjobb, ezért igazából eszedbe …