Főoldal / Ápoltság / A legjobb vasalási tippek

A legjobb vasalási tippek

Vajon van olyan nő, akinek örömet okoz a vasalás?  A hosszú órákat igénybe vevő,  nem éppen derékkímélő munkát a legtöbbünk húzza-halasztja, amíg csak lehet. Összeszedtük azokat a legjobb vasalási praktikákat, amivel gyorsabban és hatékonyabban fogsz vasalni Te is! Alapvetően figyelj arra, hogy olyan vasalódeszkát használj, ami a magasságodhoz passzol, mert ha rossz magasságban van, megfájdulhat a hátad, így pedig biztosan kínszenvedés lesz a vasalás. A vasalódeszka borítása pedig legyen tiszta és gyűrődésmentes. Nézzük milyen idő, pénz és kelmekímélő trükkökkel tudod megkönnyíteni az életed.

Időnyerők

A száraz ruhák vasalása sokáig tart utána pedig még szép számmal maradnak gyűrődések az anyagon. Ha nincs gőzölős vasalód, és nem volt alkalmad fél szárazon kivasalni a száradó ruhákat, akkor virágpermetezővel nedvesítsd be őket újra. Amikor még nyirkosak, sokkal könnyebben lesznek tökéletesen simák, így időt takarítasz meg! Gőzöléssel szintén időt spórolhatsz magadnak.

Csak takarékosan!

Vasald ki először a kisebb vasalási hőmérsékletet igénylő ruhákat, vagy hagyd ezeket utoljára, miután már kihúztad a vasaló zsinórját. Ha időd engedi vasalj ki minél több ruhát egyszerre, mert a vasaló bemelegedése is sok energiába kerül. Alacsony hőfokon kell vasalni a szintetikus anyagokat és a selymeket, és közepesen a gyapjút, de a pamutot és a lent bátran vasalhatod magas hőfokon.

A frissen vasalt ruha könnyen gyűrődik, ezért rögtön tedd vállfára, és akaszd fel valahova, például egy kilincsre vagy szekrénynyitó fogantyúra. Ne tedd székre, főként ne fából készültre, mert a meleg ruha elszíneződhet, és kezdhetsz mindent előröl: mosás – vasalás.

Kényeskedőknek

Nem fognak kifényesedni a ruháid, ha kifordítva vasalod őket, vagy vasalóruhát terítesz rájuk pl. textilzsebkendőt, pamut textíliát vagy vékony törülközőt, párnahuzatot. A ruhán az alapanyagnál kisebb hőmérsékletű vasalást igénylő bordűrt vasald ki először, és csak aztán a ruha többi részét.
A csipkét fordítsd visszájára, és tegyél rá vasaláskönnyítő anyagot így nem lapul el a mintázata.

A pliszé szoknyán tűzd össze hajcsattal a hajtásokat, vasald le a hajtást a csatig, majd vedd ki a csatot, és vasald le a helyét is.

A kényesebb anyagokat (acetát, triacetát, egyes poliészterek) vasaláskönnyítő anyagon (zsebkendőn, vékony törülközőn) keresztül és a kifordítva vasald, hogy ne sérüljenek meg. Az anyag legyen egyenletesen nyirkos. Az akrilanyagokat a visszájukról, de szárazon kell vasalni, a bársonyt és a kreppet szintén a visszáján, de nedves ruhán át vasald!

+1 tipp haladóknak

Tudtad, hogy nagyanyáink keményítőt használtak arra, hogy a ruha megőrizze formáját és a vasalást is sokkal rövidebb idő alatt megússzák? Mindig meglepődünk elődeink bölcsességén, pedig hatékonyabb lenne használni jól bevált praktikáikat! Tegyél egy próbát a keményítővel, nem fogsz csalódni. egyre figyelj csak, ne használj egyszerre öblítőt és keményítőt hiszen kioltják egymás hatását.

Nézd meg ezt is!

5 gyümölcs, amit eddig zöldségnek hittél

A zöldséges pulton válogatva vitaminforrás után nézelődve bizony számos gyümölccsel találkozunk. Persze az egészséges táplálkozás …