Főoldal / Életmód / Honna ered a “WC” kifejezés? Tudod?

Honna ered a “WC” kifejezés? Tudod?

Guggolós, pottyantós, ülős

A vízöblítés elvén működő toalett a világon sokféle formában terjedt el a használati pozitúrától függően. Az angol WC-t ülő pozícióban kell használni, míg Ázsiában, Afrikában és az arab országokban a guggolós típus terjed el. Ezek tökélyre fejlesztésében egyértelműen a japánok viszik a prímet. A “minigolfnak” vagy “óriás papucsnak” nevezett japán guggolós toalett az elejére szerelt fedőlaptól még higiénikusabb.  Az angol WC-t pedig ma már wellness berendezésekké fejlesztették, a technológia iránti megszállottságuknak köszönhetően. Többek között vízmelegítő, levegőszárító, ülőkemelegítő, vízsugár-szabályozó funkció is megtalálható a WC karfán, sőt számos egészségügyi érték mérését is elvégzi a high-tech toalett Japánban.

De honnan ered a “wc” kifejezés?

A WC az angol water closet szóból ered, ami azt a helyiséget jelöli, ahol olyan vízöblítéses eszköz található, amely az emberi végtermék eltávolítására alkalmas. Ne lepődjünk meg azonban, ha a különféle kontinenseken a WC feliratú ajtót feltépve egészen meglepő megoldások fogadnak,  ahhoz képest, amit megszoktunk.

pár fotó innen:

Tibetben egészen egyszerű megoldást választottak:

A japánok elég hasonló megoldást találtak:

Indiában is szeretnek guggolni a reggeli kávé után:

Bár a fenti képek elég furcsának tűnhetnek, és nehezen tudjuk elképzelni, hogy guggolva végezzük el a dolgunkat, de állítólag sokkal egészségesebb, mert kevesebb feszítéssel és erölködéssel jár a művelet.

Azért  a fenti képek után, talán  mégis jobban értékeljük a nálunk használt illemhelyeket, nem igaz?

Nézd meg ezt is!

Nyári kertészkedési útmutató

Megérkezett a várva várt nyár, a jó időben szuper módon elfoglalhatjuk magunkat a kertben. Persze …