Főoldal / Házi Praktikák ! / Hűtőben kell-e tartani a tojást?

Hűtőben kell-e tartani a tojást?

Megfigyelted már, hogy a nagyáruházakban, egyszerűen a polcokon tartják a tojást és nem teszik be a hűtőpultba. Otthon, bevásárlás után a legtöbben azonnal a hűtőbe tesszük. Vajon ott kell tartani, vagy úgy, mint az áruházban elegendő lenne például a konyhaszekrénybe tenni a tojásokat a hűtő helyett?
Különös, de még nemzetenként is eltérő a tojástárolás módja. Ha kinyitod a hűtőt, és tojásokat találsz benne, akkor biztos, hogy Európában, Ausztráliában, Észak-Amerikában vagy Japánban jársz. A világ más tájain ugyanis nem szokás hűtőbe tenni a tojás. A tojástartó egyszerűen a konyhapulton áll.

Az angolok miatt hűtjük

Az 1900-as évek előtt nem tárolták hűtve a tojásokat, hiszen nem is tudták hol hűteni. A pincében, a kamrában, esetleg a konyhában szobahőmérsékleten tartották. Akkor kezdték el a tojásokat mosni , amikor a 20. század elején egy tojásszállítmány tömeges fertőzést okozott Angliában. A mosással viszont nemcsak a baktériumokat, hanem a tojás természetes védőrétegét is eltávolították, így a bacik könnyebben keresztüljutottak a tojáshéjon.  Ennek megakadályozására a hűtés tűnt megfelelő megoldásnak, hiszen a hideg lelassítja a kórokozók szaporodását.

Akkor most kell, vagy nem kell hűteni?

A szakemberek véleménye megoszlik a tojáshűtés kérdésében. Egy élelmiszerbiztonsági kutatás szerint, ha a laborban szalmonellával fertőzték meg a tojásokat, a hűtőben tároltak esetében a kórokozók lassabban szaporodtak. Egy másik kutatócsoport viszont két hétig vizsgálta a szobahőmérsékleten, illetve 6 Celsius fokon tárolt tojások E.coli, Saphylococcus auerus, szalmonella, lisztéria, monocytogenes és Campylobacter fertőzöttségét. Két hét után sem találtak különbséget a kétféle módon tárolt tojásban élő kórokozók számát illetően.

A lényeg az állandó hőmérséklet!

A kutatók következtetése szerint sokkal fontosabb az állandó hőmérséklet fenntartása, mint a tojás hűtése élelmiszerbiztonsági szempontból. A hőmérsékletváltozás a lehető legrosszabb, ami a tojással történhet. Nem szabadna a fűtött autóból azonnal a hűtőbe tenni a tojást. Az sem hasznos, ha a hűtő ajtajában tárolod, mert minden ajtónyitásnál felmelegszik egy kicsit, majd újra lehűl. Ilyenkor a hőmérséklet-különbségből eredő pára kicsapódik rajta, és a baktériumoknak máris könnyebb az útja a tojáshéjon át.

Hogyan tárold helyesen?

Először is próbáld állandó, nagyjából 20 Celsius fok alatti hőmérsékleten tartani a tojásokat. Az áruházak többségében 20 fok alatti az állandó hőmérséklet, ezért nem tartják a tojást a hűtőben. Ha van a lakásban alacsonyan tartod a hőmérsékleted, vagy van egy hűvös kamrád, pincéd, akkor semmi szükség a hűtésre. Ha viszont meleg van, akkor inkább tartsd a hűtőben a tojást felhasználásig.

A hűtőben viszont ne az ajtóban kialakított tojástartóba rakd őket, hanem a saját dobozában az egyik polcra. Nem kell előre megmosni a tojást, elegendő felhasználás előtt alaposan megtisztítani őket.

Felhasználáskor viszont ügyelj arra, hogy a héjdarabok ne kerüljenek az étel közé. Mielőtt az összetevőkhöz adod, előbb nézd meg, szagold meg a tojást, ha kicsit is gyanús az állaga vagy a szaga, inkább dobd ki.

Nézd meg ezt is!

Hamarosan lekerül a téli csizma

Most még a téli cipők és otthoni mamuszok védelmében rejtegetjük lábainkat, de gondolj bele, már …