Főoldal / Életmód / Mitől szédülünk, amikor felállunk?

Mitől szédülünk, amikor felállunk?

Talán neked is ismerős az az érzés, amikor elsötétül előtted a világ, pusztán attól, hogy hirtelen felállsz, vagy felkelsz. Ilyenkor annyira megszédülhetünk, hogy meg kell támaszkodnunk, amíg visszanyerjük a stabilitásunkat. Ezt a kellemetlen élményt nem szabad félvállról venni, különösen akkor, ha az rendszeresen tapasztaljuk.

A szédülést legtöbbször a vércukorszint leesése okozza, amit néhány falat étel elfogyasztása azonnal helyreállít. Lehet ez vérnyomásprobléma, de a háttérben számos egyéb tényező és több egészségügyi probléma is állhat, ezért jobb mielőbb utánajárni, és a tünetek helyett a kiindító okokat megkeresni és kezelni.

Dehidratáció

A legtöbbször egész egyszerűen a dehidratáció okozza a szédüléses tüneteket. Ha a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz, akár néhány óra alatt is rendkívüli fáradtságot, zavartságot tapasztalhatsz. A szervezeted legtöbbször ezekkel és nem a szomjúság érzésével jelez neked. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra ezért nemcsak nyáron és testmozgás közben fontos figyelni. Ha hajlamos vagy elfelejtkezni az állandó folyadék pótlásáról, használj valamilyen figyelmeztető applikációt, vagy készítsd be a palackot magad mellé és figyeld, mennyit iszol. Nagyon fontos, hogy egész nap hidratálj.

Vérszegénység

Ha a vörösvértestek túl alacsony számban vannak jelen a szervezetben, vagy nem megfelelő a működésük, akkor nem képesek elegendő oxigénhez juttatni a szerveket. Ennek hátterében a vas, a folsav vagy a B12-vitamin hiánya, ritkább esetben autoimmun betegség áll. A szédülés mellett ilyenkor tartós fáradtságérzet, gyengeség, légzési nehézségek, fejfájás, sápadtság, szapora szívverés, mellkasi fájdalom és a végtagok lehűlése léphet fel. Egy egyszerű vérvétellel kideríthető vérszegény vagy-e.

Szívritmuszavar

Ez már egy komolyabb rendellenesség, ami a szédülés mellett szabálytalan szívritmussal, lassú és szapora szívveréssel járhat. Komolyabb esetekben mellkasi remegés, fájdalom, légszomj és ájulás is kíséri ezt az állapotot. Ugye mondani sem kell, hogy ha ezeket tapasztalnád, azt ne vedd félvállról, hanem azonnal fordulj orvoshoz?!

Egyensúlyszervi károsodás

A belsőfül egyensúlyért felelős idegeinek károsodása is okozhat szédülést. Mivel ezek a szervek felelősek az egyensúlyunkért, ezért nem csoda, hogy ha károsodnak, az egyensúlyunk nem lesz rendben. Ezért ne ijedj meg, ha hallászavarral, esetleg hányingerrel, émelygéssel, jár is együtt a dolog. A fül- orrgégészeten kezdd a megoldás keresését.

Gyógyszer mellékhatás

A szédülés egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet, amit esetenként erős és hirtelen fáradtságérzet és gyengeség kísér. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, béta-blokkolók, ciklobenzaprin- vagy metaxalone-tartalmú izomlazítók, különböző altatógyógyszerek esetében többször előfordulhat szédülés mellékhatásként. Ilyenkor a kezelés, illetve az orvosság megváltoztatását írja elő az orvos. Mindig olvasd át tüzetesen a gyógyszer mellékhatásaira vonatkozó tájékoztatót.

Nézd meg ezt is!

Fecsegnek rólad a lábujjaid?

Gondoltad volna, hogy a lábfejed formája, a lábujjaid hosszúsága elmondja, hogy milyen a személyiséged? Nem …