Főoldal / Házi Praktikák ! / Sütőtökös varázspite!

Sütőtökös varázspite!

A lehető legfinomabb kézműves sütőtök pitét hoztam el Nektek, hogy mindenki, aki eddig nem kóstolta vagy nem szerette volna a sütőtököt, új színben lássa ezt a hozzávalót. Talán sokan fintorogva gondolnak egy tökből készült süteményre, de csak egy harapás ebből a sütiből és imádni fogja mindenki a sütőtökös sütiket!

Hozzávalók

Töltelék:

  • 2 tojás

  • 1 tojássárgája

  • 100g barna cukor

  • 30g fehér cukor

  • 1/2 teáskanál só

  • 2 teáskanál fahéj

  • 1 teáskanál gyömbér

  • 1/4 teáskanál szerecsendió

  • 1/4 teáskanál szegfűszeg

  • 1/8 teáskanál kardamon

  • 1/2 teáskanál citrom héj

  • 500g sütőtök püré

  • 375ml habtejszín

Tészta:

  • 125g liszt

  • 1/2 teáskanál só

  • 1 evőkanál cukor

  • 110 g vaj (amennyiben egy kicsit többet igényelne a tészta, lehet növelni a mennyiséget)

  • 3-4 evőkanál hideg víz

Elkészítési idő: 1 óra

8 személy részére

Piteforma méret: 22 cm

1. Lépés

Még mielőtt nekilátnál a műveletnek tedd be sülni a sütőtököt, 180 fokon. A sütőtök finom, édes ízét úgy tudod a legkönnyebben előcsalogatni, ha sütés közben egy kevés mézet csurgatsz a félbevágott sütőtökökre. A sütési idő kb. 1-1,5 óra, fontos, hogy addig kell sütnöd, amíg finom puha lesz a tökök belseje és könnyedén ki tudod kanalazni. Miközben a sütőtök sül, neki láthatsz a tészta elkészítésének.

Elkészítés (tészta)

1. Mérd ki egy tálba a lisztet, sót és cukrot, jól keverd össze őket. Vágd fel a szoba-hőmérsékletű vajat kis kockákra és add a keverékhez. Dolgozd össze őket jó alaposan. (dolgozhatsz a kezeddel de robotgépet is használhatsz)

2. Kanalanként add hozzá a keverékedhez a hideg vizet és folytasd a keverést. Vigyázz, hogy ne adj a tésztához túl sok vizet, mert széteshet tőle!

3. Vedd ki az edényedből a tésztát és helyezd el egy belisztezett vágódeszkán. Kicsit gyúrd össze, majd nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagságúra. Ha kész, helyezd a piteformádba és ügyelj rá, hogy kb. 2 cm lógjon ki a formából, ez lesz a pite pereme. A kilógó részt kedved szerint formázhatod, lehet hullámos, sima vagy cikk cakkos is.

4. 1 órára tedd be a hűtőbe, pihenni. Jöhet a következő lépés, a töltelék!

pumpkin-pie-method-3-600x400

Elkészítés (töltelék)

1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra!

2. Vedd elő a már korábban megsütött tököt, turmixold össze és tedd félre egy kicsit.

3. Törd fel a tojásokat, és keverd el a cukorral, sóval, fűszerekkel és a citrom héjjal.

4. Az előző pontban elkészített keverékedhez add hozzá a korábban félretett sütőtök pürét, majd a habtejszínt. Robotgép segítségével, addig keverd, amíg tökéletesen összeállnak.

5. Az elkészült tölteléket, öntsd bele a már korábban elkészített (de még ki nem sütött) pite formádba. Tedd be a pitét a sütőbe, 220 fokon 15 percig süsd, aztán vedd le a hőmérsékletet 180 fokra és ismét süsd 15 percig, majd folytasd ezen a hőfokon a sütést újabb 45-55 percig, az idő vége felé, tűpróbával ellenőrizd a pitéd. Akkor lesz kész, ha a tűt tisztán tudod kihúzni a süti közepéből.

6. Az elkészült pitét pihentesd egy kicsit, hagyd hűlni egy vágódeszkán 2 óráig. Ne keseredj el, ha a pitéd belseje összeesik, ez teljesen normális folyamat és a hűlés eredménye.

Látod, milyen gyorsan a végére értél a sütésnek! A lakásod máris elárasztotta a mennyei sütőtök illat, ami elfeledteti veled, hogy milyen messze van még a nyár, hiszen képzeld el mennyi hangulatos sütőtökös este vár még rád az elkövetkezendő hónapokban!

pumpkin-pie-method-5-600x400

Nézd meg ezt is!

Húsvéti kalács

Ínycsiklandozó húsvéti fonott kalács

Ahogy beköszönt a tavasz és virágba borulnak a kertek, elérkezik a húsvéti ünneplés ideje. Az …