Főoldal / Életmód / Tárgyak, amiket tudtodon kívül lejárati idejük után is használsz

Tárgyak, amiket tudtodon kívül lejárati idejük után is használsz

Lehet, hogy a te háztartásodban is ott lapulnak azok dolgok, amikről azt hitted, hogy örök életűek és nem kell lecserélni őket csak ha megsérülnek, összetörnek, tönkre mennek. De ezek tönkremehetnek pusztán a használat során és az idő múlásával is. Előfordulhat, hogy eszedbe sem jutott és eddig nem gondoltál rá, de a legtöbb, napi használati tárgynak bizony van lejárati ideje, ami után célszerű lecserélni őket. Összegyűjtöttünk néhány olyan tárgyat, amiről az emberek általában nem feltételezik, hogy idővel elveszthetik szavatosságukat. Te vajon őrizgetsz ilyen szebb időket látott „őskövületeket” az otthonodban?

Fűszerek – 2 év

Rossz hír a különleges fűszerek kedvelői számára, de nem érdemes felhalmozni és évekig őrizgetni ezeket. A fűszerek ugyanis átlagosan két év után elveszítik a jó tulajdonságaikat, egy idő után pedig sajnos az ízüket is. Vásárolj kis kiszerelést és használd is fel ezeket mielőbb! A friss fűszer a legjobb.

Sportcipők – 400 km vagy 6 hónap

A rendszeresen sportolásra használt sportcipők lengéscsillapító rendszere, talpa és hátsó része igen hamar elkopnak. Ez nem azt jelenti, hogy sétálni vagy épp várost nézni már nem alkalmasak, de például ugrálásnál, futásnál már nem kímélik olyan hatékonyan az ízületeidet, ahogy arra szükség lenne. A futócipőket körülbelül 400 kilométer után kell cserélni, az egyéb típusú sportcipőket pedig 6 hónapnyi rendszeres (heti 3szori) használat után érdemes leselejtezni.

Napszemüveg – 2 év

Az ultraibolya sugárzás a napszemüveg lencséket sem kíméli, így egy idő után a legjobb minőségű UV szűrős lencsék is átengedik a sugárzást. A szemüvegek pontos használati idejét a gyártók határozzák meg, de kétévente ajánlott lecserélni a napszemüvegeket.

Fogkrém és fogkefe – 1 év és 3 hónap

Azért valószínűleg az nem újdonság, hogy a fogkeféket háromhavonta cserélni kell, hogy a sörték ellássák feladatukat és elkerüld a baktériumok elszaporodását. A fogkrémek pedig felbontás után 1 évig felhasználhatók. Ezt a napi használat során nehéz meghaladni, de ezért ellenőrizd a kis utazós tubusod lejárati dátumát is!

Törölközők – 3 év

Amellett, hogy a nedves törölközők tökéletes baktérium tenyészetként szolgálnak, a gyakori mosás egyszerűen elkoptatja magát az anyagot is. Ha magas hőfokon mosod – ahogy azt a baktériumok ellen kell -, hamar tönkremegy a törölköző. Ezért nagyjából háromévente ajánlott lecserélni és persze magas hőfokon mosni őket.

Fésű – 1 év

Egy átlagos fésű vagy kefe használati ideje mindössze egy év, még akkor is, ha rendszeresen tisztítod. Nem tudod ugyanis tökéletesen megtisztítani a fésű fogait. Ha tovább használod, az sajnos korpásodást és egyéb hajproblémákat okozhat. Ne hagyd, hogy a fejbőröd lássa kárát!

Sminkecsetek és szivacsok – 5 év és 6 hónap

Nem elég, ha minden használat után kimosod a sminkecseteidet, de 5 évente le is kellene cserélned őket. Ezek sem tisztíthatók maximális hatékonysággal ugyanis, ezek a szennyeződések pedig bőrirritációt és bőrproblémákat is okozhatnak. A sminkszivacsodat is cseréld le, mégpedig hathavonta.

Melltartó – 2 év

Ez a ruhadarab általánosságban 2 év után elveszíti formáját, mivel a melltartóbetét deformálódik, az anyag pedig kinyúlik nemcsak a viselés, de a mosás hatására is. Hiába a kedvenced, szabadulj meg tőle 2 év után!

Párnák – 2-3 év

Töltettípustól függetlenül 2-3 év után veszíti el az alakját egy párna, és az amúgy sem egyszerű tisztíthatósága miatt idővel a poratkák is megjelennek benne. Az egészséges alvás érdekében legalább 2-3 évente cseréld le a párnákat az egészséges alvás érdekében.

Takaró – 7 év

A takarókkal ugyanaz a helyzet, mint a párnákkal, azonban a takarók egy kicsit tovább, 7 évig is „kitarthatnak.” Ha megfelelően bánsz vele, rendszeresen szellőzteted, kitisztíttatod, akár 10 évig is használhatod kedvenc takaródat. Ezután azonban jobb, ha megválsz tőle és lecseréled egy újra.

Matrac – 8-10 év

Ha már új takaró vásárlás, akkor vedd fel a listára a matracot is! Az ágybetéteket és matracokat ugyanis 8-10 évente szintén le kell cserélni. Ha a matracokat hathavonta megforgatod és rendszeresen porszívózod, akkor nem használódik el túl hamar. De tíz év után vegyél másikat.

Fából készült vágódeszka – 3 év

A fából készült vágódeszkákat ajánlatos háromévente lecserélni, mert idővel igazi bacilus tanyává válnak. Mi több, a nedvesség, a mosogatás és a vágások miatt a fa vágódeszkák alakjukat is elveszítik.

Vitaminok – 3 év

A vitaminokat ne tárold három évnél tovább! Nem lesz belőlük biológiai fegyver a lejárati idő után, de biztos, hogy elveszítik jótékony hatásukat. A lejárt szavatosságú gyógyszereket és vitaminokat nem szabad a kukába dobni, ezek ugyanis veszélyes hulladékok és környezetszennyezők!

A legjobb módja, hogy megszabadulj tőlük az, ha beviszed bármelyik gyógyszertárba az erre a célra kihelyezett gyógyszergyűjtő dobozokba. Innen a veszélyeshulladék-égetőbe szállítják és megsemmisítik őket, így nem terhelik a környezetet.

Nálad hány lejárt szavatosságú használati eszköz húzza meg magát ezek közül, már évek óta?

Nézd meg ezt is!

Grillezési kisokos – recepttel!

A nyár nem is nyár szuper grillezés nélkül. Egyrészt ez mindig remek alkalom arra, hogy …