Főoldal / Házi Praktikák ! / Tippek a kötelező tavaszi selejtezéshez

Tippek a kötelező tavaszi selejtezéshez

Valamiért hajlamosak vagyunk a téli gyűjtögetésre. A karácsonyi ajándékozásnak és ünnepi dekorok is hozzásegítenek ahhoz, hogy olyan felesleges dolgok halmozódjanak fel a lakásban, amiket ideig-óráig nincs szívünk kidobni. További neuralgikus pontok alakulnak ki a pipere polcok és a gardróbszekrények környékén a lakásban. Ahol vannak gyerekek ott a játékok és a kinőtt holmik tovább nehezítik a dolgot. A selejtezés minden lakásban szükséges és bizony jobb túlesni rajta egy nagyobb takarítás előtt. Nem biztos, hogy jó ötlet megvárni vele a lomtalanítást.

Ne zsúfold tele az otthonod, mert csak felidegesít

Kutatásokkal bizonyították, hogy a nők számára stresszt okoz egy tárgyakkal telezsúfolt otthon, mert folyton a tennivalókra emlékezteti őket: mosogatni, pakolni és takarítani kell. Ezzel szemben az az otthon, ami mentes a felesleges dolgoktól nyugtatóan hat, átláthatóbb és a takarítás is egyszerűbb, hiszen sokkal kevesebb dolgot kell elpakolni. Vagyis a selejtezés pozitív élettani hatásaira neked is szükséged lehet, ha stresszes az életed. Fogj egy nagy szemeteszsákot és kezdj hozzá, legyél könyörtelen és haladj sorban szobáról szobára.

Kezdd a fürdőszobában!

Pakolj ki mindent, ami csak a piperés polcon és a tusolóban vagy a kád szélén felhalmozódott. Ne kegyelmezz semminek, amit már jó ideje nem használsz. Egyfelől mert a kozmetikumoknak is gyorsan lejár a szavatosságuk, másfelől pedig, ha eddig nem használtad, nagy valószínűség szerint ezután sem fogod. Szóval csak feleslegesen porosodnak és foglalják a helyet a polcodon.

A többi helyiségből kikukázott dolgokat, megunt játékokat, nem használt pohár szettet, szebb napokat látott törölközőket és kinyúlt pulcsikat viszont ne dobd ki azonnal! Szortírozd őket, aszerint, hogy mi az, ami még használható ezek közül és mi az, ami nem. Ami teljesen hasznavehetetlen, azt természetesen dobd ki, de ami még használható, azokat ajándékozd el ismerőseid körében vagy segélyszervezeteknek, hiszen sokaknak jól jöhet az, ami számodra már feleslegessé vált.

A lényeg, hogy minden jó helyre kerüljön

A rend fenntartásának egyik titka, hogy mindennek legyen helye. Kategóriánként mindennek alakíts ki tárolóegységet, ahol ezen túl tartani fogod, legyen szó takarítószerekről, hajgumikról, papír zsebkendőről vagy konyhai eszközökről. A legtöbb gondot általában a ruhák okozzák. A ruhák között több olyan darab lehet, amihez érzelmileg kötődünk, de soha nem vesszük fel, csak a helyet foglalja a szekrényben. Ha nem vagy biztos abban, hogy mi az, amit évek óta csak nézegetsz és, mik azok a darabok, amiket ritkábban, de azért néha hordasz, itt egy jól alkalmazható, de igencsak hosszadalmas teszt:

Az összes vállfát úgy akaszd be a szekrénybe, hogy az akasztók mind egy irányba nézzenek. Minden alkalommal, amikor felveszel egy ruhát, fordítva tedd vissza az akasztóját. Ha ezt betartod, akkor kb., hat hónap elteltével pontosan látni fogod, mi az, amit egyszer sem vettél ki a szekrényedből. Ezekre a darabokra, szeretet ide vagy oda, semmi szükséged. Ezeket se dobd ki, ha épek és használhatóak.  Lehet, hogy a barátaid vagy a rokonságod körében van olyan, aki örülne ezeknek.

Az adományboltok pedig nemcsak a ruháknak, minden megunt dolognak örülnek. A segélyszervezeteknél nem árt megkérdezni, hogy mi az, amit átvesznek. A nagyáruházak parkolójában találsz ruhagyűjtő konténereket is. Az ágyneműket pedig a szociális otthonok is szívesen fogadják.

Ne kövesd el újra, ugyanazokat a hibákat!

Gondold át jobban, főleg a ruha, cipő, táska vásárlásaidat! Biztos, hogy minden szezonban szükség van egy új fekete balerina cipőre és a 25. kendő nélkül sem élhetsz boldogan tovább? Tárold praktikusan a meglévő dolgaidat, hogy sokáig megőrizzék a minőségüket. Felejtsd el a bonyolult tárolóeszközöket, mert ezek egyáltalán nem segítenek megtartani a rendet. Minél több extra tárolód van, annál több holmit teszel bele, amit már nehéz lesz kordában tartani és nem könnyű a rendet így megőrizni. Minél kevesebb a holmi, annál egyszerűbb feladat lesz a rend fenntartása hosszú távon. Törekedj inkább a sima négyzet vagy téglalap alapú dobozok, fiókok és fiókrendezők használatára.

Állítólag a selejtezés az önismeret egyik fontos eszköze is, amikor már minden olyan tárgyat kidobáltál magad körül, amiket ezer éve nem használsz, rá fogsz jönni, mi az, ami valójában érdekel, ami örömmel tölt el. Ezért mindenképpen megéri évente egyszer végigcsinálni, fogj hozzá te is az egyik hétvégén!

 

Nézd meg ezt is!

Fecsegnek rólad a lábujjaid?

Gondoltad volna, hogy a lábfejed formája, a lábujjaid hosszúsága elmondja, hogy milyen a személyiséged? Nem …