Főoldal / Lakás gondozása / 5 bútorápolási trükk, amit eddig még nem próbáltál!

5 bútorápolási trükk, amit eddig még nem próbáltál!

Lehet, nem is gondoltad volna, hogy az otthoni bútorokat, ajtókat rémegyszerű módon is ápolhatod, és a keletkezett foltokat egy kis házi praktikával el is távolíthatod. Az ember ma már szinte egészen hozzá van ahhoz szokva, hogy minden otthoni, háztartási munkára a közértben vagy háztartási boltban megveszi az ehhez szükséges vegyszereket.

A vegyszeres készítményeket persze a reklámok rendkívüli módon súlykolják számunkra, pedig olykor elég lenne csak szétnézned a konyhában, és így akár még vegyszermentesen is ápolhatod a bútorokat az otthonodban.

Most 5 szuper tanácsunk is van számodra, amit talán még te sem próbáltál.

Nézzük, mik ezek:

 

  • Ketchup nemcsak a hamburgerbe

 

A ketchup nemcsak a hot dogba, a hambiba fantasztikus ám, de gondoltad volna, hogy még a rézkilincseket is kifényesíti? A bútorokon lévő rézkilincseket és fogantyúkat a ketchup csodálatosan fényessé teszi, mintha egészen újak lennének. A következőt kell tenned: Tegyél egy kevés ketchup szószt a törölgető rongyra és így dörzsöld át a kilincseket. Majd langyos vízzel mosd le, hogy ne ragadjon, utána pedig száraz ruhával dörzsöld át. A kilincsek és fogantyúk csillogása lenyűgöző lesz.

 

  • Egy jópofa sör

 

A sör nem csupán egy kellemes estén, vagy partin szuper választás, hanem a tölgyfa és a mahagóni bútorok ápolásánál is hasznát tudod venni. Mivel ezek a berendezések nagyon érzékenyek és kényesek, tehát sérülékenyek, nagyon figyelni kell arra, mivel ápolod őket. A trükk a következő: Néhány deciliter sört langyosíts meg és egy szivacs segítségével töröld át az adott bútort, utána gyorsan száraz ronggyal is törölgesd át, hogy ne legyen foltos és túlságosan ne is szívja magába a sört. A bútorok is megőrzik eredeti színüket és fényüket.

 

  • Olívaolaj

 

A legtöbb fafelületet szuperül ápolja és fényesíti a házilag elkészített, olívaolajos fényezőszer. Csupán 2 deci olívaolajra és 2 centiliter citromlére van szükséged. Ezeket egy lezárható palackban jó alaposan rázd, keverd össze, ezután vagy vászon anyag, vagy vatta segítségével dörzsöld át finoman a kezelendő felületet. A bútorod meg fogja köszönni ezt a fajta gondoskodást.

Takarításhoz jól jöhet a Nicky, ami végre nem foszlik és nem szöszöl, csak töröl.

 

  • A bútorok sója

 

Biztosan te is bosszankodtál már amiatt, hogy csúnya vízfoltos lett az asztal, vagy a szék karfája. Hát erre is van számodra egy fantasztikus ötletünk: Vegyél 2 deci lenolajat – de a sima étolaj is megteszi -, és ehhez keverj egy kávéskanál sót. Ezzel az olajos, sós lével törölgesd át a bútort, amin a foltok vannak. Itt is fontos, hogy a kezelés után száraz ruhával is át kell törölni a felületet, különben felszívja a nedves, olajos, sós levet.

 

  • Az étolaj a matricák ellen

 

Talán nincs is olyan gyerekszoba széles a világon, amiben a bútorok ne lennének totálisan felmatricázva és mindenféle papírral összeragasztva. De nem kell tovább ezek ellen harcolnod, mondjuk is hogyan tudod őket könnyen eltávolítani: Jó alaposan töröld át étolajjal ezeket a bútorokat, és 5 percig hagyd így állni őket. Utána puha, száraz ruhával szintén törölgesd át a felületet. Az olaj 5 perc alatt szépen feloldja a matricát és a papír maradványokat, majd a száraz, puha ronggyal simán el tudod távolítani őket, mintha ott sem lettek volna.

Nézd meg ezt is!

Az eldugult lefolyó veszélyei

Az eldugult lefolyócsövek szinte minden esetben a cső falára lerakódott szennyeződésektől alakulnak ki. A dugulást …