Főoldal / Lakás gondozása / Nálad ideális a páratartalom télen is?
Water pooling on window still.

Nálad ideális a páratartalom télen is?

Kényes ügy minden évszakban eltalálni a lakás megfelelő páratartalmát. Sem az alacsony, sem a magas szint nem jó, de abban megegyeznek a vélemények, hogy a túl magas páratartalom sokkal kártékonyabb, mint az alacsony. Nemcsak egészségügyi problémákat okoz a lakásod gőzkabinná alakítása, de számos egyéb problémát is előidéz az otthonodban.

Mennyi az ideális?

A légutak szempontjából 40 és 60 százalék között ideális a lakás páratartalma a szakemberek szerint ez a lakásod berendezésének is megfelelő szint. A pergő vakolat és a nedves foltok a falon azonban biztos jelei annak, hogy ideje valahogy csökkenteni a levegő nedvességtartalmát, mielőtt az egészség rovására megy a dolog.

Te sem szeretnéd mikroszkopikus lényekkel megosztozni a lakásod

Egy párás levegőjű szoba kiváló életteret biztosít az atkák, a penészgombák és a baktériumok számára. Ezek mindegyike irritáló anyagokat juttat a levegőbe és attól függően, hogy mennyire vagy érzékeny, légzőszervi problémákat, allergiás tüneteket vagy akár asztmát okozhatnak.

Allergiás panaszokat vált ki a házi poratka elszaporodása is. A kis élőlény rendkívül kellemesen érzi magát a 60 százalék feletti páratartalmú és a 17-25°C hőmérsékletű otthonodban. Ez a szabad szemmel láthatatlan atka az elhalt és lehullott emberi hámsejtekkel táplálkozik, és ürülékük szintén allergiát okoz. Valószínűleg már a tudat sem tesz boldoggá, hogy mit látnál, ha nagyítóval vizsgálnád meg a párnahuzatot.

Van, hogy az állandóan magas páratartalom jeleként a penész már megjelenik a házban és előfordul, hogy a gombafertőzés még szabad szemmel láthatatlan, de már tüneteket okoz.

Vagyis az egészségmegőrzés érdekében és a lakás épségének megóvása miatt is védekezni kell a túl magas páratartalom ellen.

Hogyan párátlaníts? Pár nagyon egyszerű tipp:

  • Naponta kiadósan szellőztesd a szobákat, különösen a hálószobát!
  • Lehetőleg egyformán fűtsd a szobákat.
  • Az ágynemű huzatot hetente cseréld és legalább 60 °C-on mosd! „
  • Soha ne fésülködj a hálószobában! „
  • Portörléshez mindig nedves ruhát használj! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat. „
  • Ha már komolyabb beavatkozásra van szükség, használj páramentesítő készüléket!

Mi ez és hogyan működik?

A Bolaseca páramentesítő készülék elnyeli a levegő felesleges nedvességtartalmát, használata egészen egyszerű: a tablettát csomagold ki és helyezd a rácsra. A készülék a tetejének lenyomásával nyílik, biztonsági kapcsok segítségével záródik. A felgyülemlett pangó vizet a vízkiöntő perem segítségével öntsd ki a készülékből. Egy tabletta1-3 hónapig elegendő, páratartalomtól függően, azután cseréld ki!  Szerencsére csak a tablettát kell benne cserélni, a készülék sokáig megvédi lakásodat az egészségtelen mértékű nedvességtől!

bolaseca

 

A Bolaseca páramentesítő készülék megvásárolható Euro Family  és a Goods Market boltokban.

HÁTTÉR:

https://www.allergiakozpont.hu/media_anyagok/200811/netbaby_hu_200811.pdf

 

Nézd meg ezt is!

Hamarosan lekerül a téli csizma

Most még a téli cipők és otthoni mamuszok védelmében rejtegetjük lábainkat, de gondolj bele, már …