Főoldal / Házi Praktikák ! / Trükk poloska ellen

Trükk poloska ellen

Talán az elmúlt hetek egyik legtöbbet keresett kifejezése a „poloska ellenes szer” volt az interneten. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki nem tudja miről is van szó tulajdonképpen. A többiek pedig vagy igyekeztek mellőzni a szellőztetést vagy bármiféle módot találni arra, hogy távol tartsák ezeket a felettébb idegesítő élőlényeket otthonuktól.

Úgy tűnik, nyerésre állnak!

Nemcsak az a kellemetlen a poloskában, hogy megeszi a növényeket, összevissza hangosan zümmögve repked, de ráadásul veszély esetén védekezésképp bűzt áraszt magából. Minél többen vannak, annál inkább érezhetővé válik a bűz már a lakásban is. A bűzmirigye miatt nem tanácsos lecsapni vagy eltaposni és mivel behurcolt fajról van szó, nincs Magyarországon természetes ellensége. Nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer sem, tökéletes védelmet pedig még a szúnyogháló sem adhat, hiszen a lapos kis testükkel a legapróbb réseken is képesek átjutni. A téli búvóhelyüket keresve a lakásunk különböző szegleteibe igyekeznek beköltözni. Találtunk már könyvespolcban, tiszta ágynemű között, vagy épp a függöny rojtokon hintázó példányokat. Persze senki nem szeretné megosztani lakhelyét ezekkel a kis idegesítő élőlényekkel, de akkor mégis mit tehetünk ellenük?

Van remény!

Az első hidegek beköszöntével, tömegesen néznek fagymentes, téli menedék után a lámpafény pedig kimondottan hívogató számukra. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a poloskának ezért itt elszaporodni nem fog, maximum megpróbál áttelelni. A szobahőmérsékleten azonban nem fog lelassulni a szervezete, így növényi nedvek hiányában hamar ki fog száradni. Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a legjobb megoldás, ha megvárjuk, amíg kiszárad és összeszedjük porszívóval a tetemeket. A porszívózás felmerülhet megoldásként, de félő, hogy a poloska megijed a nem várt támadástól és elbűzösíti a porzsákot, amit aztán dobhatunk is ki azonnal, hiszen a következő porszívózás alkalmával biztos, hogy az egész lakást bebüdösíti.

Vannak, akik a manuális megoldásra esküsznek, és kis papírlappal kitessékelik őket. Az is üzembiztos megoldás, ha pohárral szedjük össze őket és úgy tesszük ki a szűrüket. Van, aki összeszedi WC-papírral és le is húzza a lefolyón. A legbiztosabb megoldás azonban, ha segítségül hívjuk a pet palackot! Ha szeretünk „vadászni” rájuk akkor simán töltsünk valamilyen vegyszer a pet palackunk aljára és a gyanútlan rovart tessékeljük be a nyíláson. Eléggé sután mozognak tél felé közeledve le is lassulnak, ezért könnyen elkaphatjuk így őket. Készíthetünk csapdát is, ekkor vágjuk félbe a pet-et és a nyílásban végződő részét fejjel lefelé helyezzük vissza a palack aljába csúsztatva. Ennek az aljára is töltsünk valami biológiailag bomlasztó folyadékot és valamilyen fényforrás elé helyezzük ördögi poloska csapdánkat. Az eredmény? A poloska észleli a fényforrást, odarepül mert nem képes ellenállni, rászáll a pet szélére és mivel egy komplett csúszdát kreáltunk számára, belepottyan a végzetébe.  Így nyerhetjük meg a poloskák ellen folytatott háborút egy kis taktikázással. Ha pedig véletlenül mégis rálépünk egyre, fújjunk utána azonnal légfrissítőt, hiszen a poloska bűze hosszú perceken keresztül megkeseríti az életünket!

Nézd meg ezt is!

Fecsegnek rólad a lábujjaid?

Gondoltad volna, hogy a lábfejed formája, a lábujjaid hosszúsága elmondja, hogy milyen a személyiséged? Nem …