Főoldal / Praktikus megoldások / Most rábeszélünk az utálatos függönymosásra!

Most rábeszélünk az utálatos függönymosásra!

Függönymosás. Emlékszel rá egyáltalán, hogy mikor mostál függönyt utoljára? Ezt a textíliát nem szoktuk sűrűn a mosógépbe dobni, hiszen elég macerás művelet és a függöny is egy kényes anyag, amit féltünk, ezért inkább hagyjuk, had lógjon a helyén zavartalanul.

De rossz hírünk van! Itt az idő felmászni a létrán és leszedni a függönyöket, mert a tavasz beköszöntött, ideje frissességet vinned a falat közé.

El tudod képzelni, hogy hónapok alatt mekkora mennyiségű port képes összegyűjteni egy függöny? Szinte nem is csoda, ha nem illatos a lakás, ha egy állandó porkupac lóg az ablak előtt.

Hogy megkönnyítsük a dolgod, összegyűjtöttünk néhány jól bevált tippet a tökéletesen üde függönyökért:

 

  • Megelőzés: Ha valóban ilyen nehezen szánod rá te is magad a függönymosásra, akkor néha, miközben a lakás többi részét porszívózód, a függönyökről is leszippanthatod a por egy részét, így szinten tarthatod a tisztaságát, de ez sem tart örökké.
  • Szólj valakinek!Az egyik legutálatosabb része a műveletnek, hogy valahogy le kell szedni a nagy magasságból a függönyöket. Ehhez a legjobb, ha segítségül hívunk egy férfi ember, a párod, a fiad vagy egy családtagod biztosan ott van a közeledben, ne hagyd, hogy unatkozzon, adj neki feladatot. 

  • Használj mosózsákot: egy függöny vásárlása nem olcsó dolog, ezért ha véletlenül sem szeretnénk, hogy kár keletkezzen rajta, akkor mindenképp ajánlatos zsákot használni, ami megvédi az anyagot.
  • Szórj a mosáshoz függönyfehérítőt: a Splash függönyfehérítő segít megőrizni a fehér színt, amit a sok por szürkesége már elnyomott, azt újjáéleszti, így láthatóan fehérebb lesz a mosást követően a visszahelyezett függöny.

  • Vigyázz a hőfokkal: ne mosd túl magas hőfokon, a 30-40 fok az ideális, de ha van humorod hozzá, moshatod a függönyt kézzel is.
  • Ne mosd össze mással! Önmagukban mosd a függönyöket, ne tegyél hozzá más ruhákat, mert szintén gyűrődés veszély áll fenn. Esetleg a színt is befolyásolhatja egy más árnyalatú ruha.
  • Óvatosan centrifugázz: centrifugázni mindenképpen nagyon alacsony fordulatszámon szabad, különben feleslegesen vigyáztál eddig, összegyűrődik és az életben nem vasalod ki.
  • Szárítsd felfüggesztve: szárítógép használata nem ajánlott, ha szárítani szeretnéd friss levegőn felfüggesztve érdemes  vagy rögtön feltéve a helyére.

 

A függönymosás nagy feladatnak tűnhet elsőre, de így biztosak vagyunk benne, hogy könnyebben kivitelezhető lesz. Hajrá!

Nézd meg ezt is!

Az eldugult lefolyó veszélyei

Az eldugult lefolyócsövek szinte minden esetben a cső falára lerakódott szennyeződésektől alakulnak ki. A dugulást …