Főoldal / Házi Praktikák ! / Nem para a tavaszi nagytakarítás – 5 tipp hogy csináld!

Nem para a tavaszi nagytakarítás – 5 tipp hogy csináld!

Húsvétra készülve mindannyian nekiállunk előbb, vagy utóbb a tavaszi nagytakarításnak. Sokszor nehéz rászánni magunkat, lehet ezt a tavaszi fáradtságra fogni vagy akár egyéb kifogást keresni. De mi háziasszonyok tudjuk, hogy “rend a lelke mindennek” és nemcsak festett tojással várjuk a nyuszit meg a locsolkodókat, hanem takaros otthonnal is.

Érdemes konkrét terv és szisztéma szerint haladni, mint mikor bevásárló listát írsz. Ez azért is jó és hasznos, mert könnyedén bevonhatod így a családot, és a nagytakarításból máris családi program lesz, ha nem is a legkellemesebb, de hasznos és eredményes az biztos. És hát mégis csak együtt van az egész család, és ez a lényeg, nem igaz?

De hogy tudsz a leghatékonyabb lenni? 5 tippünk is van erre:

  • Akcióterv: Mielőtt nekiállnál a munkának érdemes időbeosztási táblázatot készítened. Már csak azért is tud az ilyen nagyon hasznos lenni, mert nem csupán azt írhatod be mikor, melyik nap mit kell megcsinálni, hanem azt is, hogy ki, a család mely tagja végzi majd az adott feladatot.
  • Szortírozás: A tavaszi nagytakarítás remek alkalom, apropó lehet, hogy a felesleges dolgoktól megszabadulj. A már nem hordott, vagy kinőtt ruhákat, régi, funkciót vesztett bútorokat és egyéb háztartásbeli dolgokat is ilyenkor tudod kidobni. Így időt is tudsz spórolni, hiszen amit kidobsz, azt már nem kell takarítani, vagy kitisztítani.
  • Trükkös takarítószerek: Érdemes szétnézni a vegyi boltok polcain, mert már sok olyan terméket találhatunk, melyek megkönnyítik az életünket. Gyorsabb, könnyebb, hatékonyabb lehet a munka, ha megtaláljuk a megfelelő segítséget nyújtó terméket. Ilyen pl.: Wc-olaj, amit ha rendszeresen használunk, szinte nem is kell a wc pucolással foglalkoznunk, hiszen olyan réteget képez a wc-kagyló felületén, mely nem engedi megtapadni a koszt és a baktériumokat.

  • Felülről lefelé: A por ugye felülről lefelé száll, ezért érdemes a portörléssel kezdeni, folytatni az ablakpucolással és végül a padló feltakarítása jöhet.

  • Mit tudunk megúszni?: Kár volna tagadni, hogy takarítás közben eszünkbe jut, mit is lehetne elhalasztani, későbbre tolni, kicsit húzni azon a bizonyos takarítási listán. A konyha teljes körű tisztítását simán hagyhatjuk az ünnep utánra, hiszen a húsvéti sütés-főzés közben úgy sem kíméljük majd. Azonban a hűtőszekrény leengedését már nem tudjuk megúszni, elvégre kell a hely a húsvéti sonkának, tojásnak és természetesen a finom süteményeknek is.

Nézd meg ezt is!

Az eldugult lefolyó veszélyei

Az eldugult lefolyócsövek szinte minden esetben a cső falára lerakódott szennyeződésektől alakulnak ki. A dugulást …