Főoldal / Programok / Bevásárlólista disznóvágáshoz
Fotó: Balázs Attila

Bevásárlólista disznóvágáshoz

Január a disznóvágás hónapja. Sok háztartás így gondoskodik a saját hűtőjének minőségi hússal való feltöltéséről. A saját disznóvágásnak megvan az az előnye, hogy nem ér minket csalódás a hús minőségét illetően, biztosak lehetünk benne, hogy mi az, amit a későbbiekben a családnak megfőzünk. Sajnos, a mai rohanó világunkban az állatok nevelése is mesterségesen felgyorsult, rengeteg különféle hormont kapnak, hogy gyorsabban elérjék a kellő méretet és súlyt, hogy minél hamarabb az üzletek hűtőpultjaiba kerüljenek.

Minden háziasszony tudja, hogy az előkészületek egyik legfontosabb része a bevásárlás, hogy ne a disznóvágás alatt kelljen kimosakodni és beszaladni a boltba. Szánjunk rá időt és rögzítsük listán, hogy miket szeretnénk megvásárolni ezzel akár pénzt is tudunk spórolni. Ha a kedvenc boltunkba megyünk, a listánk kövesse azt az útvonalat, ahogy végig szoktuk járni a sorokat, így elkerülhetjük az ide-oda szaladgálást és időt takaríthatunk meg.

A listán mindenképpen szerepelnie kell a következőknek:

 

Fűszerek

Ezek mennyiségét meghatározza az állat mérete, és hogy a család milyen ízvilágot szeret. Mi azt tanácsoljuk, inkább vegyünk egy kicsivel több fűszert, ne kerüljünk a fent említett kényelmetlen szituációba, hogy elfogy, mielőtt elérnénk a tökéletes ízvilágot és be kell szaladni a boltba épp a munka közepén.

Bél, gyomor

Ízlés dolga. Az állatét is használhatjuk, de ma már többen inkább megvásárolják ezeket. Vásárolhatunk vékonybelet a kolbásznak, vastagbelet a hurkának, végbelet a szaláminak és kenőmájasnak, és gyomrot a dinszósajtnak.

Rizs

A hurka és kolbász alapjául szolgáló rizst érdemes már a disznóvágás előtti napon megfőzni, lecsöpögtetni és kihűteni. Ha készítünk krumplis kolbászt is, akkor a krumplit se hagyjuk ki a listáról, amit szintúgy készítsünk elő előző este!

Háztartási eszközök

Legyen mindenből tiszta és új, hogy a nyers hús feldolgozásával járó esetleges fertőzéseket biztosan el tudjuk kerülni. Vásároljunk Nicky papírtörlőt, amit akár a böllér is könnyedén tud használni a zsíros, maszatos kezével, mielőtt bármihez is hozzáérne.

Tisztítószerek

A disznóvágás nélkülözhetetlen kellékei a tisztítószerek. Olyan tisztítószereket vásároljunk, amelyeknek magas a zsíroldó és fertőtlenítő képessége. Ezek nemcsak az utólagos takarításhoz szükségesek, de az előkészületek sem oldhatók meg ezek nélkül. Fontos, hogy a friss húst, tiszta vágódeszkákra helyezzük, utána pedig elengedhetetlen, hogy a használt eszközökről is teljesen eltűntessük a nyers hús maradványait. Írjuk fel bevásárlólistánkra a mosogatószert, Chemität fertőtlenítő mosó és tisztítószert. És ha nem szeretnénk még hetekig a hűtőnkben érezni a disznótor szagát, akkor a General Fresh hűtőszagtalanítót se hagyjuk ki a felsorolásból!

Vendégvárás kellékei

Mivel a disznóvágás nagyobb körben zajlik, ne feledkezzünk meg arról, hogy a segédkező vendégek éhesen vagy szomjasak lehetnek a több órás munka alatt. Üdítő, ásványvíz mellett a pálinka és a sör is jól jön ilyenkor a férfi vendégeknek. Egy kis sós rágcsálnivaló és egy gyors sütemény elkészítésért pedig mindenki hálás lesz.

Ha a fenti eszközöket beszerezzük, nem lesz hiányunk semmiben és könnyedén, precízen, fennakadások nélkül, le tudjuk vezényelni a disznóvágás minden percét!

d

Nézd meg ezt is!

Fecsegnek rólad a lábujjaid?

Gondoltad volna, hogy a lábfejed formája, a lábujjaid hosszúsága elmondja, hogy milyen a személyiséged? Nem …