Főoldal / Konyha / Forralt bor helyett, különleges forró italok-RECEPTEK

Forralt bor helyett, különleges forró italok-RECEPTEK

Amikor kint már hűvös és nyirkos az idő ráadásul korán sötétedik a testet és a lelket is felmelegíti egy fűszeres forró ital. Van azonban élet a klasszikus forralt boron túl, érdemes különlegességekkel is próbálkozni!  Ha vendégeket vársz az ünnepekre, vagy ha csak magadnak készítenél valami lélekmelengetőt, összeszedtünk neked pár különleges, forró finomságot. Lassan kortyold, add meg a módját és biztos lehetsz benne, hogy ezek miatt az italok miatt szeretni fogod a telet!

  1. Fűszeres almaital
    A forró almabort fűszerezzük olyan fűszerekkel, amelyeket az almás pite készítéséhez is használunk.

Hozzávalók:

1 liter almabor (cider)

3 evőkanál barna cukor

1 fahéjrúd és további fahéjrudak a

csészébe szúrva

1 kávéskanál szegfűbors

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

őrölt szegfűszeg

frissen reszelt szerecsendió

csipet só

120 ml brandy (opcionális)

Forrald fel az almabort, majd keverd

hozzá az összes hozzávalót.

 

  1. Indiai gyömbér tea

A hagyományos indiai gyömbér italt a friss rozmaring, édeskömény, kardamom és menta járja át. Ideális tea lehet a stresszes téli hétköznapokra is.

 

Hozzávalók:

4 kiskanál zúzott kardamom

1 teáskanál édeskömény

1 teáskanál rozmaring apróra vágva

5 csésze víz

1 közepes darab friss gyömbér,

apróra vágva

1 evőkanál méz

5-6 friss mentalevél, plusz levelek a

díszítéshez

A vizet főzzük fel, adjuk hozzá az

összes hozzávalót, kapcsoljuk le a lángot, majd fedjük le. 5

perc után szűrjük le.

Mézzel édesítsük ízlés szerint.

  1. Fűszeres forró csokoládé

Az úgynevezett “melegítő” fűszerek, mint a fahéj vagy kardamon fokozzák a bennünk levő energiát.  Ez a mesés ital hosszú órákra feltölt energiával. Még finomabb szójatejből készítve.

 

Hozzávalók:

1 liter szójatej

200 dkg étcsokoládé durvára vágva

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt kardamom

csipet frissen őrölt bors

csipet só

Forraljuk fel a szójatejet és

keverjük hozzá az étcsokoládét és a fűszereket.

 

  1. Chai latte

Se nem tea, se nem kávé, de a téli hónapok egyik kedvenc melegítő itala a fűszeres álom. Tea az alapja és a mézeskalácshoz használatos fűszerek adják az erejét, ezért a karácsonyi menüben is megállja a helyét.

Hozzávalók:

3 teáskanál fekete tea

4 dl víz

2 dl zsírdús tej (3,5 %-os zsírtartalommal)

3 teáskanál porrá őrölt fűszerkeverék fahéjból, csillagánizsból, gyömbérből, szerecsendióból – ez kiváltható ugyanennyi mézeskalács-fűszerkeverékkel is. (Ez tartalmazza mindezeket a fűszereket)

3 teáskanál nádcukor

 

Így készül:
A vizet felforraljuk. Egy nagyobb edénybe kanalazzuk a teafüvet és a fűszerkeveréket. A forró vízzel leforrázzuk, 3-4 percet állni hagyjuk.

Közben a tejet felgőzöljük, vagy lábosban forrásig hevítjük, de nem forraljuk fel! Ez utóbbi esetben tejhabosítóval felhabosítjuk. 4 csészét előkészítünk. A fűszeres teát leszűrjük, cukorral édesítjük. Egyenlő arányban elosztjuk az előkészített csészékben, majd rákanalazzuk a tejhabot. Azonnal kínáljuk.

 

  1. Rozmaringos birsalmapuncs
    Ha valami tényleg különlegesre vágysz, próbáld ki ezt a birsalmás rozmaringos narancsos íz robbanást!

 

Hozzávalók:

4 kemény birsalma

7 dl almalé

7 dl vörösbor

12 dkg barnacukor

2 ág rozmaring

1 narancs héja

1 rúd vanília

Így készül:

Az almalét a borral, a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rozmaringággal felforraljuk, a meghámozott és felkockázott birsalmát belefőzzük úgy, hogy maradjon kissé roppanós. Hozzáadjuk a narancshéját. Hagyhatjuk így, darabosan, de le is turmixolhatjuk. Forrón kínáld.

 

Bármelyiket is választod, biztosan sikere lesz a vendégeid körében, hogy nem az unalomig ismételt italokkal kínálod őket. Oszd meg velünk kedvenc forró ital receptedet!

Nézd meg ezt is!

Az eldugult lefolyó veszélyei

Az eldugult lefolyócsövek szinte minden esetben a cső falára lerakódott szennyeződésektől alakulnak ki. A dugulást …