Főoldal / Házi Praktikák ! / Takarítási kalendárium Praktikus Háziasszonyoknak

Takarítási kalendárium Praktikus Háziasszonyoknak

Ugye veled is gyakran megesik, hogy takarítás címszóval csak egy villámgyors „tűzoltásra” jut csak időd? A rengeteg feladat mellett képtelenség mindig a legprecízebb takarítást kivitelezni, ezt mindannyian tudjuk. Mégis mit tehetünk, ha emiatt a kosz egyre csak halmozódik a lakás rejtett zugaiban? Egy egész éves takarítási lista nagy segítségünkre lehet abban, hogy átlássuk mit és mikor kellene kitakarítanunk ahhoz, hogy fenntartható tisztaság uralkodjon a lakásban. Itt egy egész éves takarítási kalendárium, amit követhetsz a tisztább otthonért.

Január

Hiába kéne kipihenned az év végi hajtást, sajnos itt az ideje leszedni a karácsonyfát, a téli dekort és megszabadítani a tűlevelektől a lakást.

Február

Keresd meg azokat a területeket, ahol gyorsan összegyűlik a por, például a lámpatestek, a redőnyök, párkányok, a polcok vagy a szegélylécek, szekrénybelsők. Portalaníts minden apró porfogó zugban takarítás előtt.

Március

Sajnos elképesztő mennyiségű por tud meggyűlni a zárt helyeken is, ezért muszáj időről időre bekukkantani, és áttisztítani a nehezen elérhető területeket is. Az ágy alatti részeknek, a kanapénak, szekrények mögötti részeknek és a fiókoknak is tisztának kell lenniük. Porold ki mindet.

Április

Itt a tavasz és a ragyogó napsütés megvilágítja a régóta nem takarított, homályos, esőfoltos ablakokat és üvegfelületeket. Sajnos az ablaktisztítás nem épp a legjobb móka, mindig marad egy-egy folt vagy csík, amit nem tudunk szépen letisztítani. Tavasszal takarítsd meg az összes ablakot és üveg ajtajú szekrényt a lakásban.

Május

Jöhetnek a textilek! Tisztítsd meg a kanapé kárpitokat, az összes, az otthonodban található párnát és a matracokat is. Ez nemcsak a porszívózást jelenti, hanem a kárpitok és a textilek kimosását, vasalását vagy akár áthúzását is.

Június

Szánj időt a megújulásra. Eltört valami, vagy elromlott? Megkoptak a bútoraid, és unod már őket? Javítsd meg vagy fesd át őket, most úgyis pár pillanat alatt megszárad minden.

Július

Élvezd a kellemes meleget, tedd rendbe a lakókörnyezetedet! Mosd le a teraszt, az erkélyt tervezd át a kertet, tisztítsd meg az ereszcsatornákat, ültess új virágokat. Sokkal jobban fogsz élvezni minden egyes szabadtéri pihenést ezután.

Augusztus

Hamarosan kezdődik az iskola, tedd rendbe a gyerekszobát, hogy a kezdésre minden meglegyen. Válogassátok ki a kinőtt ruhákat, felesleges könyveket, füzeteket. Szortírozzatok egy nagyot és szerezzétek be ami a tanév kezdéshez szükséges, hogy ne az első napon kelljen keresgélni a tanszereket.

Szeptember

Tarts nagymosást. Az utolsó meleg hétvégéken még minden megszárad, amit tél közeledtével biztosan nem szeretnél kimosni. A nyári ruhákat is jobb tisztán elrakni és a téli pokrócba is szívesebben bújsz bele, ha tudod, hogy frissen mosott.  Szóval moss ki mindent, amit csak lehet.

Október

Mikor értél hozzá a függönyökhöz utoljára, azon kívül, hogy behúztad őket? Sajnos gyakran beporosodnak és észre sem vesszük, csak ha már nagyon csúnyák. Vedd a fáradtságot és most mosd ki őket.

November

Hozd rendbe a konyhai dolgokat az ünnepek előtt. Zsírtalaníts és portalaníts mindent a konyhában. Ebbe beletartozik, a konyhaszekrény és a munkapult tisztításától kezdve, a hűtőn át a sütőig minden.

December

Még az ünnepek előtt ess neki a fürdőszobának, vízkő és penészölő vagy gátló megoldásokkal. Így tökéletesen tiszta otthonban pihenheted ki az egész évet és nem ezzel fogod tölteni a szabadságodat.

Nézd meg ezt is!

Fecsegnek rólad a lábujjaid?

Gondoltad volna, hogy a lábfejed formája, a lábujjaid hosszúsága elmondja, hogy milyen a személyiséged? Nem …