Főoldal / Házi Praktikák ! / Téged is fenyegethet ez a veszély!

Téged is fenyegethet ez a veszély!

A hűvösebb hónapokban a kinti hideg és a benti fűtés miatt sok lakásban megnő a páratartalom. Ez nagyszerű körülményeket teremt a penésznek, ami nemcsak a falakra, hanem az egészségünkre is rendkívül veszélyes lehet.

A penész a falakon kívül feltűnhet akár a ruhaneműkön, könyveken és még a játékokon is. Jellegzetes színe és orrfacsaró szaga a legszebb otthonokat is elrondíthatja.

Hogyan hat a penész az egészségre?

A penészes környezet számos egészségügyi kockázatot rejt magában, amelyek különösen a légzőszervi panaszoktól szenvedők számára lehetnek kockázatosak. A gombáknak olyan melléktermékei is vannak, melyek erőteljesen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, illetve a tüdőt.

A penészérzékenység hasonló tünetekkel járhat, mint bármilyen más allergia.

Hogyan küzdhetsz meg a penésszel?

A legfontosabb lépés: a nedvesség kordában tartása!

Szivárgás, csőtörés, beázás esetén azonnal kezelni kell a problémát és az adott helyiséget minél gyorsabban ki kell szárítani. A lakás nedvessége könnyen észrevehető az ablakoknál, ugyanis a túlságosan magas páratartalom egyik jele a pára lecsapódása.

A párásodás elleni küzdelem fontos része, hogy kerülni kell a belső helyiségekben való teregetést. Helyette inkább a kertben vagy az erkélyen szárítsuk a ruháinkat. Ha erre nincs lehetőség, akkor sincs minden veszve, ugyanis az üzletekben már rendkívül jó szárítógépek kaphatók.

Megelőzés és eltávolítás

A páramentesítő készülékek rendkívül hasznosak lehetnek, ugyanis kialakításuknak köszönhetően összegyűjtik a levegőben található nedvesség nagy részét.

Ha a megelőzésre nem koncentráltál eléggé és már megjelent a penész, a többnyire savat tartalmazó szerekkel viszonylag könnyen eltávolíthatod azt. A legnagyobb foltokhoz azonban nem árt szakszerű segítséget kérni.  

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …