Főoldal / Házi Praktikák ! / Megjelent nálad a konyhák réme? Így szabadulj meg a lisztbogaraktól!
lisztbogarak

Megjelent nálad a konyhák réme? Így szabadulj meg a lisztbogaraktól!

Javában benne vagy a főzésben, az alapanyagok egy részét már összekeverted, ekkor jönne a liszt, de amint kibontod a csomagolását, látod, hogy tele van apró, fekete bogarakkal? Ezek a lisztbogarak, amelyek megjelenésénél azt hiszem, hogy bosszantóbb nincs is.

Számodra ismerős a helyzet?

A lisztbogarak szinte minden háztartást meglátogatnak legalább egyszer, a pechesebbeket akár többször is. Ezek azok a kis fekete bogarak, apró fehér lárvák, amelyek megszállják a lisztet, a búzadarát, a tésztát, a fűszereket és a teákat is. Megesik, hogy a félig felbontott bolti termékekbe már beleköltözik a bogárka, így tulajdonképpen megvásárlod magadnak. A megjelenése rendkívül könnyen, észrevétlenül megtörténik, viszont a kiirtása sajnos nehezebb, mint hinnénk!

Jelenlétük az emberre bár nem jelent veszélyt, attól még rendkívül zavaróak. Nézzük hát, milyen lépéseket kell megtenned azért, hogy a lisztbogaraknak végre búcsút inthess!

1. lépés: élelmiszerek ellenőrzése

Első körben nézd át az összes olyan szekrényben található élelmiszert, ami a bogarak kedvencei közé tartozik. Azokat se hagyd ki, amelyek felbontatlanul várakoznak a polcokon, hiszen a bogárkák könnyedén átrágják a papírzacskót. Ha akad olyan étel, amiben megtalálod őket, a legjobb, ha azonnal kidobod az egészet, mert hiába szeded ki belőle a bogarakat, az apró petékre már nem biztos, hogy rátalálsz.

2. lépés: ecetes törölgetés

Az ételszelektálás után érdemes áttörölni az összes konyhai polcot ecetes vízzel. Erre azért van szükség, mert az ecet szagát nem kedvelik a lisztbogarak, így az esetlegesen ottmaradt, eltévelyedett példányokat elűzi majd a szag.

3. lépés: légmentes tárolás

A fűszereket, a lisztet, illetve az egyéb élelmiszereket helyezd légmentes tárolókba, hogy a lisztbogarak többé ne okozzanak gondot. Ez azért is jó megoldást kínál, mert ezáltal rájöhetsz, hogy maradt-e valamelyikben apró lárva. Ugyanis, ha tényleg alaposan lezárható tárolót választasz, a bogarak nem tudnak kijutni a dobozból, így nem fertőzik meg a többi ételt.

Sok sikert kívánunk a lisztbogarak kiirtásához!

Ha pedig sikerült, süss valami finomat, próbáld ki egyik mennyei süteményreceptünket!

lisztbogarak

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …