Főoldal / Ápoltság / Estére bedagad a lábad? Itt a megoldás!
lábdagadás

Estére bedagad a lábad? Itt a megoldás!

A lábdagadás sokakat érintő probléma. Egyesek csak egy-egy hosszú utazás során találkoznak vele, míg mások a legtöbb este duzzadt lábakkal dőlnek be az ágyba. Ha nálad is az utóbbi eset áll fenn, mindenképp tenned kell azért, hogy megszabadulj a kellemetlenségtől!

Mi állhat a lábdagadás hátterében?

A lábduzzadás a rossz keringéssel magyarázható, ami miatt a szövetekben felgyűlik a folyadék, a láb ödémásodik. Ez bárkinél előfordulhat, de a kismamák, a túlsúlyosok, az idősek és a rossz vérkeringéssel küzdők hajlamosabbak rá. De ahogy a fentiekben is említettük, akár az is állhat mögötte, hogy hosszú ideig kell ugyanabban a helyzetben állni vagy ülni – az irodai munkát végzőket tehát fokozottan érinti ez a probléma. Amennyiben krónikussá és zavaróan súlyossá válik a lábdagadás, mindenképp javasolt felkeresni egy specialistát, ugyanis akár betegségek is meghúzódhatnak a háttérben.

Addig is hoztunk néhány otthoni tippet, amely enyhítheti a tüneteket és jót tesz a láb egészségének.

1. Sportolj!

Próbáld úgy szervezni a napjaidat, hogy valamilyen mozgás is beleférjen. Ha már sportolsz, lehetőleg olyan mozgásformát válassz, ami a láb, illetve a vádli izmait is megdolgoztatja. Például biciklizz vagy lépcsőzz. Ha nagyon sűrűek a hétköznapjaid és van rá lehetőséged, akár alakíthatod úgy is, hogy ezt ne munka után kelljen elvégezned. Menj biciklivel dolgozni, a lift helyett pedig mindig válaszd a lépcsőt.

2. Masszíroztasd meg a lábaid!

A lábak enyhe masszírozása felpezsdíti a vérkeringést és a megfáradt izmoknak is jót tesz. Meglátogathatsz egy szakembert, de akár saját magadat is megmasszírozhatod. Melegíts fel egy kis olívaolajat, majd megközelítőleg öt percen át masszírozd át jól a lábad. Mindenképp felfelé, a szív irányába mutató mozdulatokat vess be.

3. Vegyél speciális fürdőt!

A váltott vizes fürdő csökkenti a gyulladást, az ödémásodást, a vérkeringést pedig felpezsdíti. Tölts meg egy-egy lavórt kellemesen meleg, illetve hideg, de nem jeges vízzel. Áztasd 3-4 percig a meleg vízben a lábad, majd tedd át a hideg vízbe egy percre. A biztos eredmény érdekében a cserélgetést legalább öt alkalommal végezd el!

Törődj a lábad egészségével, használj hidratáló krémeket, lábápoló termékeket, illetve rendszeresen vegyél relaxáló lábfürdőket!

lábdagadás

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …