Főoldal / Életmód / Száraz vagy túlságosan párás a levegő a lakásban? Veszélyben az egészséged!
párás

Száraz vagy túlságosan párás a levegő a lakásban? Veszélyben az egészséged!

A túl magas, túl alacsony páratartalom egyaránt káros hatással van az egészségünkre. A páratartalomtól függ a hőérzetünk, továbbá ez befolyásolja a környezetünkben élő kórokozók, illetve az allergén mikroorganizmusok számát is.  

Az egészséges ember számára a 40-60 százalékos relatív páratartalmú levegő az ideális. 

De nézzük külön-külön, milyen egészségügyi kockázatokkal járhat a túlságosan párás vagy száraz levegő és hogyan szabadulhatunk meg a problémától. 

Miből láthatjuk és mit tegyünk, ha túlságosan párás a lakás?

A párás ablaküvegek és a penészfoltok nem csupán zavaróak, de egyértelműen jelzik a levegő magas páratartalmát is. 

Az otthonokban előforduló két leggyakoribb allergén a háziporatka és a penészgomba előszeretettel jelennek meg, majd szaporodnak el magas páratartalmú helyiségekben. Az arra érzékenyeknél ebben a környezetben megnövekedhetnek az asztmás, ekcémás és szénanáthás tünetek. De a nem megfelelő páratartalom a baktériumok, vírusok életképességét is befolyásolja, ugyanis ezek közül egynéhány, magasabb páratartalom mellett fertőzőképesebb. 

A páratartalom csökkentése érdekében mindenképp javasolt többet szellőztetni, szellőztetőrendszert kialakítatni, a vizes ruhákat lehetőség szerint a lakáson kívül teregetni, illetve egy páramentesítő készüléket beszerezni. 

párás

Mi jelzi a száraz levegőt és miként inthetünk búcsút neki?

Ébredtél már kicserepesedett szájjal, köhögési ingerrel, esetleg száraz orrnyálkahártyával? Ha gondolkodás nélkül rávágtad, hogy IGEN, akkor nem kérdéses, túlságosan alacsony a páratartalom a lakásodban!

A felsorolt tünetek mellett fontos megemlíteni még, hogy a szemviszketés, a száraz, viszkető bőr, a bőrpír, illetve a légúti allergiás tünetek felerősödése egyaránt jelentkezhetnek egy száraz lakásban. 

A kellemetlenségektől a legegyszerűbben úgy szabadulhatsz meg, ha vásárolsz egy párásító gépet, illetve olyan növényeket szerzel be, amelyek párásító hatással bírnak – ilyen például a fikusz és a korallvirág. 

párás

Tégy azért, hogy a mindennapjaidat egészséges környezetben éld, tedd ideálissá otthonod levegőjét!

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …