Főoldal / Csináld magad / Kellemetlen szagú a WC? Tippek és trükkök a forrás megszüntetésére
WC

Kellemetlen szagú a WC? Tippek és trükkök a forrás megszüntetésére

Manapság tisztítószerek tömkelege áll rendelkezésünkre a takarítás során. Az, hogy ki, mit használ, ízlés, beállítottság és az otthonról hozott szokások kérdése. 

Na de mi van akkor, ha hiába takarítod rendszeresen, mégis kellemetlen szag árad a WC-ből?

Ne ess pánikba, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a nem megfelelő takarítószerek miatt van, vagy épp azért, mert nem figyelsz eléggé a higiéniára. A lényeg első körben az, hogy megtaláld a probléma forrását. Ez lehet kisebb, nagyobb fennakadás, de ha megvan, akkor már biztosan el tudsz indulni a valódi kezelés útján.

Mi húzódhat meg a bűz hátterében?

WC

A nem megfelelő tömítés

Számos dolog okozhatja a nemkívánatos szagokat és sajnos az is előfordulhat, hogy nem jó a mosdóban a tömítés, esetleg eltörött. Ilyenkor nem töltődik fel rendesen a WC-csésze, így nincs, ami megakadályozza a szagok visszaáramlását. Úgy veheted észre könnyedén, ha az illemhely körül, szivárgó vizet vagy egyéb szennyeződéseket pillantasz meg. Ebben az esetben cserélni kell az egész szerkezetet. 

Az egyik leggyakoribb ok, a dugulás

Sűrűn előforduló nehézség a szifon vagy a lefolyócsövek dugulása.

Elsősorban mindenképp a pumpát javasoljuk, ugyanis szerencsés esetben ez pillanatok alatt megoldja a gondodat. 

Ha mégsem, akkor nagyobb probléma esetén sem kell feltétlenül az erős vegyszerekhez nyúlni. Legalábbis nem azonnal.

Ecet és szódabikarbóna

Ha te is a természetes megoldások híve vagy, akkor ezt próbáld ki:

Önts a WC lefolyóba egy csomag szódabikarbónát, majd önts rá egy kisebb pohár ecetet. Az arányokat nem tudod elrontani, a lényeg, hogy a szélsőségeket kerüld. 

Hagyd állni 1-2 órán át, majd engedj bele forró vizet. A végén pedig végezz el egy alapos takarítást.

Ez a kombináció nemcsak segít elhárítani a dugulást, hanem még fertőtlenít is. 

Önthetsz bele citromot is, ugyanis így természetes úton biztosíthatsz kellemes illatokat a mosdóba. Egyébként, ez is hozzájárulhat a dugulás elhárításához.

WC

Előfordulhat persze az is, hogy nem a WC okozza a rossz élményt, hanem valamelyik másik lefolyó. Nyugodtan használd ezt a megoldást oda is.

Mechanikus tisztítás

A csatornacsövet ugyan nem tudjuk csak úgy egyszerűen kikapni, azonban a szifonnal már meg lehet házilag is birkózni. Csavard le és takarítsd meg jó alaposan, majd helyezd vissza. 

Ha a fenti ötlet nem elég erős, hogy megoldja a problémádat, akkor számos erre specializált szer van a boltokban, ami segíthet leküzdeni a baj forrását. Ilyen esetben mindig nagyon ügyelj arra, hogy tartsd be a hátoldalon lévő biztonsági előírásokat.

Amennyiben abszolút nem tudod kezelni a fennakadást, mindenképpen fordulj szakemberhez! Lehet, hogy olyan zűr áll a háttérben, amellyel még neki is meg kell majd küzdenie, azonban nagyobb valószínűséggel meg fogja tudni oldani.

WC


Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …