Főoldal / Házi Praktikák ! / Növények, amik felveszik a harcot a párával
növények

Növények, amik felveszik a harcot a párával

A levegő páratartalmának szabályozása és annak szinten tartása komoly fejtörést jelenthet. A probléma megoldása tulajdonképpen nem egy bonyolult feladat, ennek ellenére a legtöbben mégis akkor kezdünk a dolgok végére járni, amikor már konkrét, szemmel látható nyomai vannak.

A túl magas páratartalom nyirkos körülményekhez vezet, amelyek ideálisak a baktériumok, gombák és penész elszaporodásához. Mindez könnyezéshez, köhögéshez, tüsszögéshez, viszketéshez, kimerültséghez és légúti fertőzésekhez vezethet. A penész, gombák és a nedvesség hatására rohadni kezdő faanyagok ráadásul kifejezetten taszító szagokat árasztanak, ami már önmagában elég ok, hogy elkerüld ezt az állapotot.

De mi is okozza a magas páratartalmat az otthonunkban?

Számos környezeti tényező állhat a háttérben, ha otthonunk egy alapból párás országban vagy helyen található. Viszont, ha lakókörnyezetünkre nem jellemző a pára, de a lakásunkban ennek ellenére is magas, akkor érdemes végig gondolni, hogy milyen tevékenységeinkkel asszisztálunk a pára kialakulásához.

Ha kőburkolatos a padlónk, próbáljunk naponta csak egyszer felmosni, ugyanis a felmosások alkalmával is rengeteg pára jut a levegőbe.

A mosógéppel való mosásra is érdemes odafigyelni, illetve még inkább a ruhák szárítására. Ha tehetjük és van rá lehetőségünk, akkor inkább az udvaron, erkélyen vagy külön szobában, zárt ajtóval és nyitott ablakkal szárítsuk a mosott ruhákat.

De vannak olyan növények is, melyek nagyszerűen megszüntetik a párát az otthonunkban, viszont arra figyeljünk, hogy a felesleges vizet öntsük le róluk.

No de nézzük is, melyek azok a növények, amik segíthetnek a párátlanításban.

Vitorlavirág

A levegő nedvességtartalmát képes felszívni, ezáltal csökkenti a párát a helyiségekben. Gondozása egyszerű, nincs magas fényigénye.

A vitorlavirág sok szobanövényhez hasonlóan szintén képes a méreganyagokat  feldolgozni a levegőből. Érdemes őket a fürdőszobában is tartani, mert segíthetnek meggátolni, hogy a zuhanyfüggönyön és a csempéken elterjedjen a penész. Egyetlen lehetséges hátulütőjük, hogy elfogyasztva mérgezők, ezért fontos, hogy a gyerekek és a háziállatok ne férjenek hozzájuk.

Pálmák

A pálmák remekül érzik magukat párás környezetben, és leveleik segítségével ennek jó részét magukba is szívják. Akár bambuszpálmát, botpálmát vagy aranypálmát választasz, mind alkalmasak a beltéri méreg- és szennyezőanyagok eltávolítására. Szerencsére ezek is olyan növények, amiket nem nehéz nevelgetni.

Szakállbromélia

A szakállbroméliák házon belül érzik magukat a legjobban, egy olyan napos ablak mellett, amely rengeteg szűrt fényt biztosít számukra. Mivel a nedvességet és szükséges tápanyagaikat a levegőből szerzik, így hatékony természetes párátlanítókként is alkalmazhatók. Figyelj rá, hogy heti 2-3 alkalommal öntözd meg őket, mert a levegőből beszívott nedvesség nem elegendő az életben maradásukhoz.

Zöldike

A zöldike egy szintén elterjedt szobanövény, ugyanis rendkívül egyszerűen nevelhető. Habár már szépsége miatt is megéri elhelyezni néhányat otthon, ez a növény valójában sokkal több, mint egy egyszerű dísz. Állítólag mindössze két nap alatt a levegő méreganyagainak 90%-át képes eltávolítani, beleértve a formaldehidet és a szén-monoxidot. Levelei nagyon gyorsan nőnek, ezért kiválóak az olyan otthonokba, ahol a penész és más allergének miatt komoly problémát jelent a levegő páratartalma.

Sárkányfa

növények

Remekül méregteleníti a levegőt. Minden alfaja jól használható penész ellen. Jól érzi magát szobahőmérsékleten, érdemes közepesen világos, állandóan ugyanolyan meleg helyre rakni.

növények

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …