Ahogy beköszönt a tavasz és virágba borulnak a kertek, elérkezik a húsvéti ünneplés ideje. Az asztalok díszítésének és az ünnepi hangulat megteremtésének nélkülözhetetlen része a finom ételek és sütemények elkészítése. A hagyomány részeként húsvétkor isteni finom foszlos kalács hever a családok asztalán. Hiszen a hívő keresztények húsvétkor a fonott kalácsot elvitték a templomba, ahol a pap megszentelte az ételt. Ezt követően otthon a család együtt elfogyasztotta, mivel hittek abban, hogy ez a következő hónapok jólétének záloga.
Ha te is szeretnél sütni otthon egy mennyei fonott kalácsot, amely garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat, akkor ezt a recepted feltétlenül ki kell próbálnod!
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 75 g cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 250 ml langyos tej
- 2 tojás
- 75 g puha vaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Langyos tejben keverjük el a cukrot, majd szórjuk rá az élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg felhabzik.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Készítsünk mélyedést a közepébe, és öntsük bele az élesztős keveréket. Adjuk hozzá a tojásokat, puha vajat és vanília kivonatot.
Alaposan gyúrjuk össze az összetevőket, amíg sima és rugalmas tésztát kapunk. Tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1-1,5 órán keresztül, amíg a tészta duplájára dagad.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki a lisztezett felületre, és osszuk két részre. Mindkét részt három egyenlő részre vágjuk. Készítsünk három hosszú, vékony rudat mindegyik részből, majd fonjuk össze őket egy kaláccsá.
Helyezzük a fonott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk pihenni még 20-30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük meg a kalácsokat tojással, majd süssük őket aranybarnára, körülbelül 25-30 percig.
A friss, fonott kalács illata és íze garantáltan elvarázsolja az egész családot.
Mindemellett használd a BradoClub hideg zsíroldót, amely az ünnepek alatt is nagy segítségedre lesz a takarításban.