A vörösbor az ünnepi vacsorák és baráti összejövetelek egyik kedvence, de sajnos egy rossz mozdulat és máris ott díszeleg a folt a kedvenc fehér ingünkön vagy terítőnkön. Ne ess pánikba! A vörösbor foltot is le lehet győzni – és ha ezzel már megvagy, jöhet egy jó pohár forralt bor, hogy megünnepeld a sikert! Nézzük először, hogyan győzd le a vörösbor foltot, majd megosztok veled egy bombabiztos forralt bor receptet is.
1. Első lépés: Ne hagyd megszáradni a foltot!
Amint észreveszed a foltot, próbáld meg azonnal felitatni! Fontos, hogy sose dörzsöld, mert azzal csak mélyebbre juttatod a szövet szálai közé. Használj papírtörlőt vagy egy tiszta konyharuhát, és óvatosan itasd fel a felesleges bort.
2. Sós megoldás
A só szinte minden háztartásban kéznél van, és azonnali segítséget nyújt. Szórd a foltra, hagyd hatni 5-10 percig, majd rázd le. A só magába szívja a bort, így a folt halványabb lesz.
3. Mosás, de nem akármivel!
Ha már megtetted az első lépéseket, jöhet a mosás! Ehhez a legjobb megoldás a Maxi Univerzális Mosógél, amely kíméletlenül bánik el a legmakacsabb foltokkal is, így a vörösborral is. Csak adj a mosógép adagolójába a mosógélből, állítsd be a megfelelő hőfokot, és bízd a tisztaságot erre a megbízható társra! Akár színes, akár fehér ruhákról van szó, a Maxi Univerzális Mosógél mindkettőt hatékonyan tisztítja, anélkül, hogy károsítaná a színeket vagy az anyagot.
4. Citromlé és szódabikarbóna
Ha makacsabb a folt, próbáld ki a citromlé és szódabikarbóna párosát. Nyomj néhány csepp citromlevet a foltra, majd szórj rá egy kevés szódabikarbónát. Hagyd egy ideig hatni, majd mosd ki a szokásos módon – természetesen Maxi Univerzális Mosógéllel.
Most, hogy a vörösbor folt már csak egy rossz emlék, itt az ideje, hogy élvezd a kedvenc téli italodat: a forralt bort! Egy jó recept nemcsak felmelegít, hanem ünnepi hangulatba is hoz.
Bombabiztos forralt bor recept
Hozzávalók:
- 1 üveg vörösbor
- 2 db narancs (felkarikázva)
- 1 db citrom (felkarikázva)
- 4-5 szem szegfűszeg
- 2-3 rúd fahéj
- 3 evőkanál cukor vagy méz (ízlés szerint)
- 1 dl víz
- Egy kis csipet szerecsendió
Elkészítés:
- Öntsd a bort és a vizet egy lábosba, majd add hozzá a fűszereket és a narancsot, citromot.
- Lassú tűzön, forralás nélkül melegítsd fel az italt, hogy a fűszerek íze átjárja a bort. Fontos, hogy ne forrjon fel, mert akkor az alkohol elpárolog.
- Amikor már kellemesen illatozik és elérte a megfelelő hőfokot, ízesítsd cukorral vagy mézzel, majd vedd le a tűzről.
- Töltsd poharakba, díszítsd narancsszeletekkel, és élvezd a tökéletes forralt bort – mert a sikeres folttisztítás után igazán megérdemled!