Főoldal / Házi Praktikák ! / 5 tipp, hogy tökéletesen sikerüljön az ingek, asztalterítők keményítése 

5 tipp, hogy tökéletesen sikerüljön az ingek, asztalterítők keményítése 

Az ingek és asztalterítők újkorukban a legszebbek. Mindenkiben felmerül a kérdés mit tudna tenni, hogy ezek az anyagok sokáig szépek és hosszú élettartamúak legyenek? A válasz pedig egy egyszerű szó: keményítés. Valamiért erre a módszerre legtöbben úgy tekintenek, mint egy divatjamúlt, nagymamák korabeli házimunkára, pedig számos előnye van. Mindazok mellett, hogy tartósan megőrizhető velük a textíliák szépsége, a keményített anyagok kevésbé gyűrűdnek, szebb és jobb a tartásuk, magasabb fényűek és még a vasalásuk is egyszerűbb. A nehezebb feladat azonban az, hogy hogyan és mivel is kellene keményíteni, hogy a várt hatást elérjük. Íme 5 tipp:

1.Mosás után használd a keményítőt!

Mosógépben végzett keményítéskor a mosást követő utolsó öblítővízbe öntsük a higított keményítőt és csak ezt követően centrifugázzunk. A tartós hatás érdekében azonban a kézi áztatást preferáljuk, melyet csakugyan a tisztára mosott ruháknál alkalmazzuk.

2.Mosáskor ne használjunk textilöblítőt

Az öblítő ún. kationos felületaktív anyagot képez a textilszálakon, amitől az anyag nemcsak hamarabb foltosodik, hanem puhább is lesz, ami miatt a keményítés kevésbé hatásos.

3.Mindig ügyelj az arányokra!

Ügyeljünk a keményítő megfelelő hígítási arányára, ugyanis, ha túl sok keményítőt használunk a textilrostok törékenyek lesznek, mely hatására az anyag hamar elkopik.

4.A keményített ruhákat még nedvesen vasaljuk ki.

A keményített oldattal kezelt anyagon egy filmes réteg marad, ami a nedves vasaláskor kifényesedik, továbbá a vasalás is egyszerűbb így és teljesen gyűrődésmentessé varázsolható vele a textília.

5.A keményítést kereskedelemben kapható, minőségi keményítővel végezzük!

Rengeteg otthon elkészíthető keményítőről olvashatunk az interneten. Ezek közül azonban a legtöbb a mosás során lerakódik a mosógépben, ami hamar a gép meghibásodását okozhatja. Gondoljuk végig, mi a fontosabb, a kicsit olcsóbb otthoni módszerű keményítés és a mosógép javítása vagy esetleg cseréje vagy a speciálisan erre a célra kifejlesztett keményítő használata, ami nem károsítja mosógépünket? Plusz előnye ezeknek a szereknek, hogy a ruhában sem okoznak károsodást és a várt hatást eredményezik.

 

Többféle keményítő fajtát találunk a boltok polcain. Választhatunk por és folyékony állagúak közül, keményítési céljainknak megfelelően. Folyékony kategóriában a Miss Texi vált be számunkra leginkább. Ha te is arra törekedsz, hogy magas minőségű, de ugyanakkor kedvező árú keményítő találj, akkor keresd a Miss texit a Rossmann, Coop, Real, Auchan, Metro, Spar, DM és Goods Market üzleteiben. Megbízható, magyar termék, amit már mi is sokszor használtunk. Keményítésre fel!

Nézd meg ezt is!

Arcápolás

5 étel, ami csodát művel a bőröddel

Az egészséges étkezésnek számtalan előnye van, ezek közül pedig az egyik legkiemelkedőbb az, hogy hatással …