Főoldal / Életmód / Vaspótlás- Top 10 vastartalmú növény

Vaspótlás- Top 10 vastartalmú növény

Nem is hinnéd, mennyi vas van ezekben a növényekben!

Állandó fáradtság gyötör? Úgy érzed, azonnal elalszol a munkahelyeden? Nem tudsz este 100%-ig odafigyelni a gyerekeidre, mert leragad a szemed? Lehet, hogy vashiányod van, amitől fáradékonynak kimerültnek érezheted magad. Akinek rendben van a vasszintje, azokon a napokon annak is biztosan szüksége van a vaspótlásra. Nem kell azonnal a pirulák után nyúlni, számos növényben megfelelő mennyiségű vas található, amit a szervezeted sokkal jobban hasznosít, mint a táplálék kiegészítőkben lévő hatóanyagot.

Miért fontos a vaspótlás?

A vas kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek oxigénellátásában, ha viszont a szervezet nem jut hozzá elegendő mennyiségben, a hemoglobinszint csökkenni kezd, majd többek között sápadtsággal, fáradékonysággal, szédüléssel is járó vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A vashiányt az egyoldalú és a vegetáriánus étkezés mellett az erős menstruáció is okozhatja, sőt, a C-vitamin hiányával is együtt járhat.

Top 10 vastartalmú növény

  1. Az európai mogyoró az egyik legjobb vasforrás. 100 grammjában 35 milligramm vas található.
  2. Bár a petrezselyemzöldet csak kis mennyiségben használják, kihagyhatatlan a listáról, hiszen különösen gazdag vasban. 97,8 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.
  3. A csalán vastartalma is kiemelkedő. 32,3 milligramm 100 grammonként. Bár a teákhoz csak csekély mennyiség kell, akár főzeléket is készíthetsz belőle.
  4. A mák fontos ásványianyag-raktár. 22 milligramm vasat tartalmaz 100 grammonként.
  5. A tökmag is értékes vasforrás.12,1 milligrammot tartalmaz 100 grammonként, így a sótlan változatból bátran nassolhatsz az étkezések között.
  6. A nassolnivalók közül a pisztáciát sem érdemes kihagyni, 7,5 milligramm vasat tartalmaz 100 grammonként.
  7. A pitypanglevél 100 grammja 3 milligramm vasat tartalmaz. Zsenge leveleivel akár a salátádat is gazdagíthatod.
  8. 100 gramm száraz bab 8 milligramm vasat tartalmaz, ezért ebből is készíthetsz egy kiadós, vaspótló ebédet.
  9. A lencse hasznos lehet a vérszegénység elleni küzdelemben. 7,5 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.
  10. A gombák vastartalma kiemelkedően magas. A vargánya 10 milligrammot, a rókagomba pedig 6,5 milligrammot tartalmaz 100 grammonként. Csak ellenőrzött helyről származó gombát vásárolj!

Nézd meg ezt is!

Arcápolás

5 étel, ami csodát művel a bőröddel

Az egészséges étkezésnek számtalan előnye van, ezek közül pedig az egyik legkiemelkedőbb az, hogy hatással …