Főoldal / Ápoltság / Hamarosan lekerül a téli csizma

Hamarosan lekerül a téli csizma

Most még a téli cipők és otthoni mamuszok védelmében rejtegetjük lábainkat, de gondolj bele, már csak pár hónap és lekerül a csizma a lábadról. Ne az utolsó pillanatban kezdj el megszabadulni a fránya bőrkeményedéstől, mert a kapkodással árthatsz lábad érzékeny bőrfelületének, egészségének. Ez a probléma ugyanis nemcsak esztétikai, de egészségügyi kérdés is lehet. A bőrkeményedés ugyanis egy bizonyos bőrfelületre irányuló ismételt nyomás hatására alakul ki. Ennek következtében a bőrsejtek termelődése felgyorsul, és így egy elhalt hámsejtekből álló, kemény bőrréteg jön létre. A szervezet így épít magának védőgátat a külső, kellemetlen hatások ellen.

Mikor fordulj szakemberhez?

A bőrkeményedésnél tehát felszaporodik a szaruréteg, vagyis egy kellemetlen inger hatására gyorsabban termelődő, majd elhalt bőrsejtek rétegződnek egymásra. Ha annyira megvastagszik ez az élettelen bőr, hogy merev lesz, könnyen bereped, főként a sarkad tájékán. Ez rendkívül fájdalmas lehet, ha eléri az idegek tartalmazó bőrréteget. Akkor a legveszélyesebb, ha baktériumok kerülnek bele vagy egyéb kórokozó fertőzi meg. Ilyenkor fájdalmas gyulladás alakul ki. Ilyenkor eszedbe se otthoni kezeléssel kísérletezni, mielőbb kérd gyógy-pedikűrös segítségét. Legjobb persze rendszeres, gondos lábápolással, odafigyeléssel megelőzöd az ilyen kellemetlenségnek a kialakulását.

Mit tehetsz a lábad szépségéért otthon?

A bőrkeményedések megelőzése érdekében nagyon fontos tudomásul vennünk, hogy a cipő mindig legyen a lábunk formájához illő. Ezalatt azt értjük, hogy ne legyen se túl szűk, sem túl bő, annak érdekében, hogy segítse a testsúly egyenletes eloszlását. Új cipő esetében különösen vigyázni kell arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a lábunkat a folyamatos viseléséhez. Amíg a cipő nem idomul a lábfejünkhöz először csak rövidebb utakon teszteljük. A rendszeres és visszatérő irritáció (dörzsölés, nyomás) ugyanis nemcsak vízhólyagot, sebet okozhat, hanem bőrkeményedést, sőt tyúkszemet is.

 Tipp: Ahol töri a lábunkat az új cipő, ott kívülről nedvesítsük vagy krémezzük be a cipőt, így megpuhul, könnyebben alkalmazkodik a lábunkhoz. Belül pedig, a lábadon érdemes egy kis tapasszal védeni az ingerlésnek kitett felületet. Ezzel megelőzhető a sérülés, amíg nem válik kényelmessé a lábbeli.

A láb meghálálja a rendszeres ápolást

Vezess be rendszeres lábápolási rutint, hogy elkerüld a kirepedt, megkeményedett bőrt. Esténként egy kis kényeztető lábfürdő remekül pihentet, és közben megázik, felpuhul a lábfej bőre. Ezután horzsakővel, reszelővel könnyű elvékonyítani a bőrkeményedéseket, kezelni a körmöket, stb. A rendszeres ápolással a legnagyobb terhelésnek kitett talp bőre is szépen karbantartható. A már kialakult fájdalmas bőrkeményedés otthoni lefaragásával azonban ne kísérletezzünk, hiszen nincsenek  professzionális eszközeink hozzá.

Ne hagyd a nyárra!

Előzzük be a közeledő szandálszezont és készítsük fel lábainkat arra, hogy hamarosan mások is látni fogják. Tartsunk egy alapos lábfeltöltő napot, távolítsuk el a téli időszakban összegyűjtött bőrkeményedéseket minél hamarabb, aztán már csak az ápolással kell törődnünk. Ugye te is gyönyörű lábakkal szeretnél útnak indulni a nyári szandálodban?

 

Nézd meg ezt is!

Nyári könnyű saláták – villámrecept

Nemcsak a strandszezonra való felkészülésben segítenek a saláták nyáron, de a nagy melegben még jobban …