Főoldal / Életmód / Te is mobilozol a WC-n? Az egészségedet kockáztatod!
WC

Te is mobilozol a WC-n? Az egészségedet kockáztatod!

Manapság az emberek állandóan a mobiltelefonjukat szorongatják. Sőt, akkor sem mondanak le róla, ha a mellékhelyiségbe mennek, hiszen az ott eltöltött idő sokkal kellemesebb, ha közben játszhatnak, esetleg e-mailt írhatnak vagy elintézhetik a bevásárlást. Az orvosok azonban ezt nem javasolják, ugyanis komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – mint például az aranyér kialakulásához.

Az aranyér rengeteg embert érint. Kialakulhat terhes nőknél, egészségtelenül táplálkozóknál, túlsúlyosaknál, de ami most ezeknél fontosabb: azoknál is, akik túl sok időt töltenek a WC-n. Ha sokáig maradunk a mellékhelyiségben, abban a pozícióban, amiben székelni szoktunk, akkor az drasztikusan növeli az aranyér kockázatát.

Az aranyér tünetei:

  • Élénkvörös színű vérzés székletürítés után,
  • viszkető végbélnyílás,
  • ürítési inger, székletürítés után,
  • csomók a végbélnyílás körül,
  • fájdalom a végbélnyílás körül.

Amennyiben a fent említett panaszokat tapasztaljuk magunkon, és ezek az otthoni, hét napig tartó kezelés során sem múlnak el, vagy állandóan kiújulnak, akkor mindenképp keressünk fel egy orvost! Sajnos, ahogy idősödünk, annál nagyobb az aranyér kockázata.

De hogyan jön a képbe a WC-n való telefonozás?

WC

Nem javasolt telefonozni a vécén ülve, mert a nem megfelelő testtartás is komoly gondokhoz vezethet.

A felsőtestnek és a lábaknak ideális esetben 35 fokos szöget kellene bezárniuk, nem véletlen, hogy az állatvilág bizonyos tagjai, a gyermekek és egyes kultúrák is a guggolást tartják természetesnek, mint ahogy az sem, hogy a hasfájás esetén is a lábak felhúzása jelent megkönnyebbülést.

Ez a szög nem jelent beszűkülést, a salakanyagok teljesebb mértékű távozása révén pedig csökkentheti a bélrendszeri problémák, a szorulás vagy akár a bélrendszeri rákos megbetegedések kockázatát is.

Ehhez elég megemelni a lábainkat, azaz trónolás közben egy 15-20 cm magas sámlira vagy bármilyen támasztékra helyezni őket. Ha mindeközben még egy kicsit előre is dőlünk, szinte tökéletes „guggoló” pózt tudunk felvenni, bármilyen toaletten ülünk is. A guggolásnál nincs szükség se préselésre, se erőlködésre.

Ha elsőre mókásnak is tűnik, javasoljuk, hogy próbáljátok ki és az évtizedeken át rosszul rögzült trónolási szokásaitokat frissítsük fel ezzel a módszerrel.

WC

Nézd meg ezt is!

Krónikus fáradtság.

Miért vagyok mindig fáradt? Íme 7 gyakori ok.

Ha állandóan fáradtnak érzed magad, az azt jelentheti, hogy a tested próbál mondani valamit. Bár …