Főoldal / Csináld magad / Főzz házi lekvárt! Mutatjuk mikor, miből!

Főzz házi lekvárt! Mutatjuk mikor, miből!

Császármorzsa, palacsinta, rácsos linzer, bukta, fánk… Mi a közös bennük? Mindegyik elképzelhetetlen isteni finom lekvár nélkül! A bolti „gyümölcs íz”-ek, és zselék helyett sokkal népszerűbbek a házi készítésű, csak gyümölcsből készülő finomságok.

Annak sem kell kétségbeesnie, aki még sosem próbált lekvárt főzni, nem olyan macerás, mint amilyennek elsőre tűnik. Kis mennyiségekkel is lehet elsőre kísérletezni. Aztán, amikor megvan a tökéletesre fejlesztett recept, érdemes bepakolni a konyhaszekrényt a legkülönfélébb saját készítésű finomsággal, hiszen a legnagyobb öröm télen kibontani egy saját készítésű rebarbarás meggylekvárt vagy lecsó befőttet!

Bolondítsd meg!

Lehet, hogy nagyanyáink frászt kaptak volna az ötlettől, de ma már nem ördögtől való gondolat kísérletezni az ízekkel. Ahogy a fagylaltok úgy a lekvárok is kitörtek a klasszikus íz világok kereteiből! Csodákat alkothatsz újabb és újabb íz kombinációk kipróbálásával. Néhány tökéletesen összeillő íz párosítás: rebarbarás meggy, levendulás eper, fügés vilmoskörte, meggyes cseresznye, mentás sárgabarack, bodzás eper és még sorolhatnánk. Bízd magad bátran saját ízlésedre, fűszerezd, kombináld, keverd az ízeket lekváridban.

Ne maradj le!

Korán jött a nyár, és már beköszöntött az eperszezon, hamarosan érik a cseresznye és a barack is! Résen kell lennünk, hogy mire észbe kapunk, nehogy csak a silány minőségű gyümölcs maradjon a piacokon. A legfontosabb ugyanis, hogy tökéletes állapotú zöldséget, gyümölcsöt tegyünk el befőzéskor, hiszen egyetlen romlott szem tönkreteheti az egész lekvárunkat, befőttünket!

Ősz közepéig rengetegféle gyümölcs és zöldség érik, így akár minden hétre juthat valami, amiből finom lekvár készülhet. Észre sem veszed, és hamarosan visszasírod a bőség zavarát, ezért érdemes előre betervezni, hogy mikor mit fogsz eltenni.

Mikor érik a lekvárnak való?

Minden praktikus háziasszonynak hasznos lehet, ha előre fel tud készülni a befőzésre. Ezért összegyűjtöttük mikor miből érdemes lekvárt, befőttet, szörpöt készíteni.

Május: eper, cseresznye
Június: eper, cseresznye, meggy, málna, egres
Július: meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, őszibarack, szeder, alma
Augusztus: egres, ribizli, sárgabarack, őszibarack, szeder, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, lecsó, uborka
Szeptember: szeder, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, bodza

Nem kell mindezt fejben tartani, íme a befőző naptárunk! Így garantáltan nem feledkezel meg egyetlen kedvenced elkészítéséről sem! Befőzésre fel!

Nézd meg ezt is!

Saját készítésű karácsonyi ajándékok.

Lepd meg szeretteidet saját készítésű karácsonyi ajándékokkal!

A karácsony nem csupán az ajándékozásról szól, hanem az együtt töltött minőségi időről és a …