Főoldal / Házi Praktikák ! / Így csökkentheted a családi kiadásokat

Így csökkentheted a családi kiadásokat

Vannak olyan időszakok az életben, amikor egy jó háziasszonynak takarékosságra kell inteni a családot, és különböző praktikákat kell alkalmaznia, hogy a minimumra csökkentse a kiadásokat. Most az ilyen nehéz időszakokhoz hoztunk néhány tippet, amiket Te is bevethetsz.

Melyik a környék legolcsóbb boltja?

A különböző szupermarketek árai első ránézésre csak minimális eltérést mutatnak, azonban egy nagybevásárlás esetén a végösszegben akár több ezer Ft-os eltérést is jelenthetnek. Csinálj teszt vásárlást, hogy megtudd, melyik a legolcsóbb bolt a környékeden! Ha meg tudod nézni a közelben lévő boltok havi akciós újságjából, az a legjobb, de ha erre nincs lehetőséged, akkor menj el a kényelmesen elérhető üzletekbe, és csinálj egy próbavásárlást! Azaz minden héten más helyen vásárolj be, hogy össze tudd hasonlítani az árakat. Fontos, hogy a teszthez olyan termékeket vásárolj, amiket valóban gyakran veszel, kenyér, tojás, sajt, stb. Ne felejtsd el megtartani a blokkokat, amiket otthon össze tudsz majd hasonlítani.

Tippek a vásárláshoz:

  •  Mindig írj listát a vásárláshoz, amire csak a valóban szükséges termékek kerülnek fel, így elkerülheted a túlköltekezést.
  • Ne felejtsd el, hogy sose menj éhesen, mert úgy hajlamosabb vagy az extra vásárlásokra.
  • Mindig legyen nálad bevásárló táska! Persze egy darab műanyag zacskó nem fogja csődbe vinni a családot, de sok kicsi sokra megy. Jobb ha mindig hordasz magadnál egy-két vászon bevásárló táskát, hogy sose kelljen erre költeni, ráadásul a környezetet is óvod ezzel!

Ne fizess túl sokat a közműveknek!

Íme néhány tipp, amikkel egy kicsit csökkentheted a számláid végösszegét! Mikor gyújtottál utoljára gyertyát? Itt az ideje! Nemcsak spórolhatsz a villanyszámlán, de szuper hangulatvilágítás is. Ne feledkezz meg arról sem, hogy nem kell teljesen megnyitni a csapot, elég ha félig nyitod meg, így kevesebb vizet használsz el egy kézmosás vagy zuhanyzás alkalmával. Ha nem tudod megszokni, akkor már lehet kapni csapra szerelhető, műanyag eszközt, amivel csökkentheted a vízsugár erejét. A fűtéssel is rengeteget spórolhatsz! Tekerd le a radiátort azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodsz folyton, valamint éjszakára, napközben, amikor nem vagytok otthon, nyugodtan ki lehet kapcsolni.

Szabadulj meg a felesleges dolgoktól!

Minden háztartásban vannak felesleges dolgok. Egy ajándékba kapott háztartási gép, amit sosem használtál, a gyerekek kinőtt ruhája, a megunt játékok, stb. Ma már számos csatorna van, ahol eladhatod ezeket a használt ruhákat, tárgyakat. Élj a lehetőséggel, hiszen csak a helyet foglalja! Persze nagy összegeket ezekért nem fogsz tudni elkérni, de mégis jobb, mintha csak feleslegesen porosodik a szekrényben.

Tervezz!

A kiegyensúlyozott anyagi helyzet egyik legalapvetőbb kulcsa a tervezés. Ha még ezt sosem tetted meg, akkor legalább egy hónapon keresztül vezesd pontosan a kiadásaidat, majd szánj rá egy napot a hétvégéből, és készíts egy részletes kimutatást a havi kiadásokról. Tedd mellé a család bevételeit, és nézd meg honnan lehetne lefaragni, hogyan lehetne úgy alakítani a számokat, hogy minél többet tehess félre. Nagyon fontos, hogy minden családnak legyen egy vésztartaléka. Nemcsak akkor érdemes félretenni, amikor valamilyen nagyobb összegű vásárlásra gyűjtünk, hanem egy biztonsági tartalék érdekében is. A pénzügyi szakemberek szerint a bevételeink legalább 20%-át kéne félretennünk minden hónapban.

Reméljük hasznosnak találtad a tippeket! Sok sikert a spóroláshoz!

Nézd meg ezt is!

Répa krémleves

Répakrémleves – egyszerű és finom recept a hétköznapokra

A nyári melegben is vágyunk egy könnyed, mégis tápláló levesre, ami nemcsak finom, de egészséges …