November 11-én, azaz Márton-napján a népszokás szerint libát kell enni, hiszen „aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Ne mondjunk ellent ennek a szép hagyománynak, a biztonság kedvéért kerüljön liba az asztalra!
Ezen a jeles napon készülhet egy ínycsiklandó libaleves, vagy esetleg egy finom libasült, párolt káposztával és krumplipürével. Mi most az utóbbi receptjét hoztuk el nektek.
Nézzük is a hozzávalókat!
Libasült:
- 2 db libacomb
- bors
- kakukkfű
- rozmaring
- só
- 3 ek libazsír
- 4 gerezd fokhagyma
Párolt káposzta:
- 1 kg vöröskáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- só
- borsikafű
- 1 dl étolaj
- 3 db babérlevél
- cukor
- 1 dl száraz fehérbor
Krumplipüré:
- 400 g burgonya
- só
- 100 g margarin
Ha az alapanyagok kéznél vannak, már csak az elkészítés marad hátra!
A libacombokat megmossuk, majd mindkét oldalukat bevagdossuk. Ízlés szerint borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és sóval bedörzsöljük.
Egy tepsit kikenünk libazsírral, majd a libacombokat bőrükkel lefelé belehelyezzük. A fokhagymacikkeket ráhelyezzük és 1 dl vizet hozzáadunk. Fóliával letakarva 180 fokon kb. egy óra alatt megsütjük a combok egyik oldalát.
Amikor már szép piros a hús, megfordítjuk és fólia nélkül megsütjük a másik oldalát is.
Közben a káposztát, vöröshagymát legyaluljuk. Hozzáadjuk a sót, borsikafüvet, olajat, babérlevelet, cukrot, bort, kb. 2 dl vizet és kb. egy óra alatt készre pároljuk. A végén ízlés szerint utánízesítjük.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk és sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, sóval, petrezselyemmel, margarinnal, tejjel ízesítjük.