Főoldal / Házi Praktikák ! / Íme a tökéletes Márton-napi libasült receptje
libasült

Íme a tökéletes Márton-napi libasült receptje

November 11-én, azaz Márton-napján a népszokás szerint libát kell enni, hiszen „aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Ne mondjunk ellent ennek a szép hagyománynak, a biztonság kedvéért kerüljön liba az asztalra! 

Ezen a jeles napon készülhet egy ínycsiklandó libaleves, vagy esetleg egy finom libasült, párolt káposztával és krumplipürével. Mi most az utóbbi receptjét hoztuk el nektek. 

Nézzük is a hozzávalókat!

Libasült:

  • 2 db libacomb
  • bors
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 3 ek libazsír
  • 4 gerezd fokhagyma

Párolt káposzta:

  • 1 kg vöröskáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • borsikafű
  • 1 dl étolaj
  • 3 db babérlevél
  • cukor
  • 1 dl száraz fehérbor

Krumplipüré:

  • 400 g burgonya
  • 100 g margarin

Ha az alapanyagok kéznél vannak, már csak az elkészítés marad hátra!

libasült

A libacombokat megmossuk, majd mindkét oldalukat bevagdossuk. Ízlés szerint borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és sóval bedörzsöljük. 

Egy tepsit kikenünk libazsírral, majd a libacombokat bőrükkel lefelé belehelyezzük. A fokhagymacikkeket ráhelyezzük és 1 dl vizet hozzáadunk. Fóliával letakarva 180 fokon kb. egy óra alatt megsütjük a combok egyik oldalát.

Amikor már szép piros a hús, megfordítjuk és fólia nélkül megsütjük a másik oldalát is. 

Közben a káposztát, vöröshagymát legyaluljuk. Hozzáadjuk a sót, borsikafüvet, olajat, babérlevelet, cukrot, bort, kb. 2 dl vizet és kb. egy óra alatt készre pároljuk. A végén ízlés szerint utánízesítjük. 

libasült

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk és sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, sóval, petrezselyemmel, margarinnal, tejjel ízesítjük. 

Jó étvágyat kívánunk a Márton-napi menühöz! 

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …