Főoldal / Házi Praktikák ! / Mit tegyünk, ha tetves a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha tetves a gyermekünk?

Az óvoda, iskola kezdetével nemcsak a gyerekek jelennek meg az intézményekben, hanem sajnos sokszor a tetvek is. A kellemetlen élősködők érkezése könnyedén észrevehető, hiszen rendkívül irritáló viszketést okoznak. A tetvektől azonban hamarabb meg lehet szabadulni, mint gondolnánk, csak hatékony módszereket kell alkalmaznunk.

A probléma kezelhető!

Régebben a tetvek támadásának kezelése rendkívül drasztikus módon zajlott, ugyanis a gyermekeket olykor kopaszra nyírták, főként a kisfiúkat. Ma már ettől jóval kellemesebb megoldások is vannak, mivel sokféle irtószer szerezhető be.

A szoros kontaktus miatt a család minden tagját ajánlott ellátni az irtószerrel, mivel nagy a fertőzöttség esélye. Amennyiben csak a gyermeket kezeljük, jó eséllyel sokáig köztünk maradnak a vérszívó rovarok. 

A következő megoldások ajánlottak az élősködők megjelenése esetén:

  • Vasalás

A tetűk teljes eltüntetése nem egyszerű, ezért számos dologra oda kell figyelni. Például a teljes biztonság érdekében a törölközőket és a sapkákat nem elég csak kimosni, ki is kell vasalni azokat.

  • Sűrű fésű

A fésűket javasolt kicserélni, vagy ha nagyon ragaszkodunk hozzájuk, kezeljük irtószerrel, majd forró vízzel mossuk át azokat. A serkéket csak nagyon sűrű fésűvel sikerülhet maradéktalanul lehúzni a hajszálakról. Tetűtámadás esetén egy ilyet is jó beszerezni.

  • Hajszesz

Ma már olyan tetűirtó hajszeszek vásárolhatóak, amelyek a haj károsítása nélkül, azonnal megszüntetik a fejtetvességet. A készítmény megelőzésre is egyaránt használható. Ebben az esetben célszerű hajmosás után felvinni a fejbőrre és rászáradás után rajta hagyni azt.

  • Sampon

Talán az utóbbinál is egyszerűbb megoldás a tetű ellen használható sampon. Hajmosás közben eltömíti a hajtetvek légzőnyílásait, illetve a serkék pórusait, így az élősködők tulajdonképpen megfulladnak. A sampon már az első használat után eltávolítja a hajtetvek és serkék 100%-át.

Nézd meg ezt is!

Baktériumok milliói a kezeken?

A kezeinken sokkal több baktérium és szennyeződés telepszik meg, mint ahogyan azt mi gondolnánk. Akár …