Főoldal / Házi Praktikák ! / Mossuk meg a csirkét a felhasználása előtt?
csirke

Mossuk meg a csirkét a felhasználása előtt?

Az élelmiszert a felhasználása előtt mindig alaposan át kell mosni! – mást sem hallunk. Ezt az alapszabályt a legtöbben be is tartjuk. De vajon biztos minden alapanyagnál ez a legokosabb döntés?

Az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint a szárnyasokat egyáltalán nem javasolt megmosni!

Kutatások mutatnak rá, hogy a szárnyasok külsején megtelepedő baktériumok a mosás közben beborítják a konyhát. A kórokozók akár három méteres körzetben ellepnek mindent. Ezek a baktériumok akár betegségeket is okozhatnak, főként kisgyermekeknél, időseknél és a legyengült immunrendszerű személyeknél.

Mivel helyettesítsük a mosást?

Tulajdonképpen semmivel! A szárnyast vegyük ki a csomagolásból, és rögtön tegyük át a tepsibe vagy a fazékba. A hőkezelés garantáltan elpusztít minden egyes baktériumot. Ettől biztonságosabb megoldás nincs!

Tollak, vér, nyálka – mit kezdjünk velük?

A nyers csirke sokszor nem a leggusztusosabb. Különféle gyanús dolgok lehetnek rajta, amelyektől muszáj megszabadulni.

Ebben az esetben meg kell mosnunk a húst. De a művelethez alaposan készítsük elő a konyhát. Pakoljunk el mindent a mosogató közeléből és készítsük oda mellé a tepsit vagy a lábast, hogy ne kelljen a csirkével végigcsepegtetni a konyhát. Eresszünk a kitisztított mosogatóba néhány ujjnyi hideg vizet, és helyezzük bele a szárnyast. Az öblítéshez a vizet csak lassan engedjük rá, elkerülve ezzel a fröcskölést.

A megmosott csirkét csak csepegtessük le, és mehet is a sütőbe. Ezután meleg, tisztítószeres vízzel törölgessük át a mosogatót.

A legfinomabb csőben sült csirke recepteket ITT találod meg!

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …