Főoldal / Házi Praktikák ! / Ne töltsd a konyhában a karácsonyt! Gyors tippek az ünnepi vacsihoz
ünnepi vacsora

Ne töltsd a konyhában a karácsonyt! Gyors tippek az ünnepi vacsihoz

Sok háziasszony karácsonykor órákat tölt el a konyhában, hogy a családi asztalra tökéletes ünnepi vacsora, menü kerülhessen. Ismerős a helyzet? Ha idén szeretnél valami egyszerűbbet alkotni, több időt töltenél a szeretteiddel és a pihenéssel, akkor olvass tovább, ugyanis néhány recept ötlettel szeretnénk segíteni neked.

Halételek

Sok családban tartják a hagyományt, miszerint ha szenteste, akkor hal. Te is így vagy ezzel? Akkor csinálj a halászlé mellé egy egyszerű tejszínes tepsiben sült halat. Nem kell panírozni és a spriccelő olaj mellett állni, miközben alig várod, hogy kisüljön végre az összes darab.

Ehhez a recepthez vegyél a piacon pontyot, darabold fel és fűszerezd be, majd tedd egy hőálló tepsibe és öntsd nyakon tejszínnel.

Kaszinótojás előételnek

Bár rendszerint húsvétkor szoktak kaszinótojást készíteni, semmi akadálya annak, hogy a karácsonyi előétel is ez legyen. Csak meg kell főzni a tojást, félbevágni és a sárgájából elkészíteni a tölteléket. Sárgája, sonka majonéz, a fűszerek összekeverve és már kész is egy tökéletes előétel.

ünnepi vacsora

Húsleves és szilvával töltött csirke

A másik hagyományos ünnepi vacsora elem a húsleves, ami a legtöbb család asztalán biztosan ott áll minden évben. Másodiknak csinálj hozzá baconbe tekert, szilvával töltött csirkét. Ez sokkal bonyolultabban hangzik, mint amilyen valójában. Vágd fel a húst olyan szeletekre, hogy bele tudj csomagolni egy aszalt szilvát, klopfold ki, majd fűszerezd be. Tedd bele a gyümölcsöt, jó szorosan tekerd fel, majd a húst tekerd körbe baconnel. Végül szúrd át egy fogpiszkálóval, hogy ne essen szét sütés közben. 

Töltött káposzta helyett székelykáposzta

Jóval egyszerűbb, mint a töltött változat, ugyanis nem kell a káposztát egyesével megtölteni. Sertéscombból és füstölt sertéscsülökből érdemes készíteni. Egyszerűen megdinszteled a hagymát, megszóród piros paprikával, utána mehet hozzá a felkockázott hús és a fűszerek. Többnyire bors és babérlevél szükséges hozzá, sózni valószínűleg nem kell. Félkész állapotban mehet hozzá a felvágott káposzta és egy kevés víz. A végén csinálj egy rántást és tejföllel máris tálalhatod.

Próbálj ki valamennyi ételt a fentiek közül, esetleg ha már meg is szállt az ihlet, akkor sok sikert az ötleteléshez! A lényeg, hogy olyan ünnepi vacsora mellett tedd le a voksod, amit a többiek is szeretnek, de neked mégsem kell egész nap a konyhában rostokolni. 

ünnepi vacsora

Nézd meg ezt is!

Téli bőrápolás.

A bőrápolás fontossága ősszel: Hogyan készüljünk fel a télre?

Az őszi időszak különleges kihívások elé állítja a bőrünket: a hűvös, szeles idő, a csökkenő …