Főoldal / Életmód / Rögös út a wc-ig! Vajon honnan ered a csodálatos wc csésze?

Rögös út a wc-ig! Vajon honnan ered a csodálatos wc csésze?

A vízöblítéses angol WC-t, a 16. században I. Erzsébet királynő keresztfia, bizonyos Sir John Harrington találta fel. Az angol WC prototípusából Harrington készített egyet saját magának és egyet a királynőnek is elküldött. A találmány azonban nem aratott nagy sikert, a királyné hangosnak találta a szerkezetet, aminek leöblítéshez körülbelül 28 liter vízre volt szükség. Ráadásul a szagokat sem űzte el hatékonyan, mivel az ürülék a WC alatti pöcegödörbe került ahonnan nem takarították el. A találmány egy időre feledésbe merült és továbbra is a bilik maradtak közhasználatban.

Az ipari forradalom idején egy órásmester újból elővette a szerkezetet, és továbbfejlesztette, de a WC körül továbbra is bűzlött minden.

Elzárták a szagok útját

A szerkezet csak akkor indult világhódító útjára, amikor Joseph Brahman olyan megoldást talált ki, ami véglegesen elzárta a kellemetlen szagok útját, így létrejött az első jól használható vízöblítéses, angol WC. A régi szokások azonban nem tűntek el könnyen, az emberek többsége még mindig inkább a bilit választották, ráadásul a csatornahálózat fejletlensége miatt az emésztőgödrök nem tudták a szennyvizet tárolni. Az iparosodásnak és a városiasodásnak köszönhetően a 19. század közepén egyre inkább elterjedt a Brahman-féle WC, aminek 1840-ben kezdték el a gyártását. Ekkor még csak a  közép és felsőosztály kiváltsága volt, de 1880-ban megindult a tömeggyártás is.

243 éve ugyanezt használjuk

1775 óta lényegében ugyanazon az elven működő WC-t használunk. Számos fejlesztő hangoztatja ennek abszurditását és azt, hogy van elég mérnöki tudás ahhoz, hogy kitalálják az ürülék energiájának hasznosítását és azt, hogy ne vízzel öblítsük le azt, hanem például mikrohullámokat használjunk. A problémán számos egyetemen dolgoznak világszerte, de a megoldás még várat magára. Vagyis nem a napokoban fogják piacra dobni az öntisztuló WC-ket sem.

Higiéniai megoldások

Mi az, amivel manapság mégis képesek vagyunk egy higiénikus és illatos wc-t fenntartani? A General Fresh Duo Force wc deo 2 fázisú kockák speciális összetevőinek köszönhetően hatékonyan tisztítják a WC csészét, a nehezen hozzáférhető, perem alatti részeken is, miközben megakadályozzák a vízkő lerakódást. Antibakteriális hatásúak, így higiénikus tisztaságot biztosítanak. Minden öblítéskor bő habot képeznek és hosszan tartó friss illattal ajándékoznak meg. Amíg nem találják fel az öntisztító wc-t és nem lesz rózsa illatú magától az illemhely, addig használd te is ezt a praktikus terméket.

Így használd: Az illatosítót akaszd a WC csésze oldalán a peremre úgy, hogy öblítéskor a vízsugár áthaladhasson a kosáron.

Nézd meg ezt is!

Chia puding villámrecept

A chia puding alapja a chia mag, ami egy igazi superfood. Magas tápanyagtartalommal rendelkezik, rendkívül …