Az iskolai elemózsia készítése sok szülő számára kihívást jelent, hiszen a gyerekek számára tápláló, de egyben ízletes ételeket kell biztosítani. Ráadásul az idő is számít, hiszen a reggelek gyakran sietősek. Ebben a cikkben megosztunk néhány egészséges és gyorsan elkészíthető ebéd ötlet, amelyek biztosan elnyerik a gyerekek tetszését, és hozzájárulnak egészséges fejlődésükhöz is.
1. Wrapek és szendvicsek
Ezek az ételek praktikusak, hiszen gyorsan elkészíthetők és változatosak. Most mutatunk kettő szuper gyors receptet.
Pulykás-avokádós wrap
Hozzávalók: teljes kiőrlésű tortillalap, szeletelt pulykamellsonka, avokádó, salátalevél, reszelt sárgarépa, egy kis lime.
Elkészítés: Az avokádót törd össze, majd keverd össze egy kis lime lével. Kend meg a tortillalapot az avokádókrémmel, tedd rá a pulykamellsonkát, a salátalevelet és a reszelt sárgarépát. Tekerdd fel, és vágd félbe.
Csirkés-cézár szendvics
Hozzávalók: teljes kiőrlésű zsemle, grillezett csirkemell, római saláta, paradicsom, parmezán sajt, cézár öntet.
Elkészítés: A zsemlét vágd ketté, és kend meg egy kis cézár öntettel. Tedd rá a csirkemellet, a római salátát, a paradicsomszeleteket és a reszelt parmezán sajtot.
2. Saláták
A saláta azért kiváló, mert könnyen variálható és előre elkészíthető. Szuper egyszerű csomagolni őket és nagyon étvágygerjesztőek is.
Quinoa saláta zöldségekkel
Hozzávalók: főtt quinoa, uborka, paradicsom, kaliforniai paprika, fetasajt, olívaolaj, citromlé, só, bors.
Elkészítés: A főtt quinoát keverd össze az apróra vágott zöldségekkel és a morzsolt fetával. Ízesítsd olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal. Egy külön kis dobozba csomagold a salátaöntetet, hogy a saláta friss maradjon.
Tésztasaláta tonhallal
Hozzávalók: teljes kiőrlésű tészta, tonhalkonzerv, olívaolaj, zöldborsó, kukorica, olajbogyó, oregánó, friss kovászos kenyér.
Elkészítés: Főzd meg a tésztát, majd keverd össze a tonhallal és a zöldségekkel. Adj hozzá egy kis olívaolajat és oregánót az ízesítéshez.
3. Egytálételek és snackek
Ezek az ételek könnyen elkészíthetők, és akár melegen, akár hidegen is fogyaszthatók.
Mini Frittaták
Hozzávalók: tojás, tej, zöldségek (pl. paprika, spenót, paradicsom), sajt, só, bors.
Elkészítés: A tojásokat keverd össze egy kis tejjel, sóval és borssal. Add hozzá az apróra vágott zöldségeket és a reszelt sajtot. Öntsd muffin formákba, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 15-20 percig.
Házi granola szelet
Hozzávalók: zabpehely, méz, mogyoróvaj, diófélék, aszalt gyümölcsök, csokoládé darabkák.
Elkészítés: Olvaszd meg a mézet és a mogyoróvajat, majd keverd össze a zabpehellyel, diófélékkel és aszalt gyümölcsökkel. Simítsd el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és süsd 180°C-on kb. 15-20 percig. Hűtsd le, majd vágd szeletekre.
4. Frissítő italok és desszertek
Gyümölcsös joghurtital
Hozzávalók: natúr joghurt, friss gyümölcsök (pl. eper, banán, mangó), méz.
Elkészítés: A joghurtot keverd össze a gyümölcsökkel és egy kis mézzel, majd turmixold simára. Öntsd zárható üvegbe vagy termoszba.
Egészséges csokis muffin
Hozzávalók:
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 csésze zabpehely
- 1/3 csésze cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1 nagy tojás
- 1/2 csésze méz vagy juharszirup
- 1/4 csésze kókuszolaj (vagy olvasztott vaj)
- 1 csésze görög joghurt (vagy natúr joghurt)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 csésze mini csokidarabok (70%-os kakaótartalmú, vagy cukormentes verzió)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy muffinformát, vajazd ki, vagy használj muffinpapírokat.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat: egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, zabpelyhet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és sót.
- Készítsd el a nedves hozzávalókat: egy másik tálban verd fel a tojást, majd add hozzá a mézet, a kókuszolajat, a joghurtot és a vaníliakivonatot. Keverd simára.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg egységes tésztát nem kapsz. Ha túl sűrűnek tűnik, adj hozzá egy kis vizet vagy tejet.
- Adj hozzá csokidarabokat, és finoman keverd bele a tésztába.
- Töltsd meg a muffinformákat a tésztával kb. 3/4 részig.
- Süsd a muffinokat 15-18 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló tisztán ki nem jön belőlük, amikor a közepébe szúrod.
- Hagyd hűlni, majd tálald.