Főoldal / Folttisztítas / A mosás 4 szabálya a hosszan tartó ruhákért

A mosás 4 szabálya a hosszan tartó ruhákért

A modern háztartási gépek a dolgunkat nagyban megkönnyítik. A mosást is egyszerűen és gyorsan el tudjuk végezni: a szennyest csak bedobjuk a gépbe, majd a program lejárta után kivesszük és kiteregetjük a tiszta, illatos ruhákat. De te teljes mértékben biztos vagy benne, hogy a mosás csak ennyiből áll, és semmi más teendőd nincs?

Néhány hasznos tanácsot szeretnénk adni, a hatékonyabb ruhatisztítás elérése érdekében.

1. Minőségi tisztítószerek

A tisztítószereknek széles választéka található meg a boltokban, amelyeknek a többsége 30 foktól egészen 90 fokig hatékonyan tisztít. Arra azonban figyelni kell, hogy a fehér ruhákhoz külön, kifejezetten fehérítőt tartalmazó tisztítószert használj. Mosószerekből nem javasolt a legrosszabb minőséget vásárolni, ugyanis azok kellemetlen szagot kölcsönözhetnek ruhatáradnak, illetve nem is tisztítanak tökéletesen.

2. Ideális hőfok

Sokan 30 fokon mossák a ruháikat, ezáltal időt és energiát spórolnak meg. A makacs szennyeződéseket azonban, így nem minden esetben lehet eltüntetni. A hatékonyság érdekében mosás előtt mindenképp nézd meg a ruhák belsejében található kis címkéket, amelyeken fel van tüntetve az ajánlott mosási fok. Ezt figyelembe véve, javasolt forróbb vízben is mosni.

3. Mosózsák

A különlegesebb, díszesebb ruhadarabokat, a nejlonharisnyákat nem jó bedobni a többi ruha közé, ugyanis megsérülhetnek, kiszakadhatnak, a díszek megrongálódhatnak. Nyilván nem költség- és idő hatékony, ha ezeket mindig külön mosod. Erre nincs is szükség, ugyanis a mosózsák praktikus megoldást kínál a problémára. Használatával a kényesebb ruhákat külön lehet választani, miközben mégis egy programmal tudod kimosni őket. 

4. Színek szerinti csoportosítás

A legkönnyebben azzal lehet pillanatok alatt elveszíteni kedvenc ruháink eredeti színét, ha nem figyelünk a csoportosításra. Szín szerint négy alapkupacot különböztethetünk meg: fehéreket, feketéket, színeseket és pirosakat. Nyilván a ruhákat első mosásánál fenntartással kell kezelni, mivel nem lehet tudni, hogy melyik mennyire engedi a színét. A biztonság kedvéért javasolt egy színfogó kendőt is a ruhák közé tenni, hiszen így már biztos megőrzik az eredeti színüket.

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …