Korábban mindenki az olívaolajra esküdözött, azonban ma már egyre gyakrabban azt halljuk, hogy a kókuszolaj a legegészségesebb zsiradék. Az információk tömkelegében nem egyszerű eligazodni. De cikkünkben most utánajártunk, hogy egészségügyileg melyik olaj használata a leginkább ajánlott.
Olívaolaj
Az olajbogyóból előállított alapanyagban számos vitamin van. Az omega-3 tartalmának köszönhetően csökkenti a vér zsírtartalmát, az ízületi fájdalmakat és a gyulladást. Továbbá kimutatott, hogy a rendszeres fogyasztása segíti a testsúly megtartását, illetve ellenőrzés alatt tartja a vércukor-, inzulin- és koleszterinszintet is.
Az olívaolajat főként salátákhoz, illetve főzéshez ajánljuk.
Kókuszolaj
A kókuszzsír magas laurinsav és monolaurin tartalmának köszönhetően elpusztítja az emberi testre káros baktériumokat, vírusokat és gombákat. Segít a fogyásban és a jóllakottság érzetét növeli. Mindezek mellett még jótékony hatással van a bőrre is.
A kókuszolaj legnagyobb előnye, hogy többször is fel lehet melegíteni, ugyanis nem keletkeznek benne rákkeltő anyagok. Ezzel szemben más olajfajták csak egyszer használatosak.
De akkor melyik az egészségesebb?
Csupa pozitív tulajdonsággal ruházhatjuk fel mindkét zsiradékot, így nehéz a döntés.
De ha biztos nem szeretnénk mellélőni, talán a legokosabb a két olaj harmonikus használata. A sütéshez mindenképp a kókuszzsír javasolt, míg az alacsony hőfokú főzéshez, salátákhoz az extra-szűz olívaolaj lehet az ideális. A lényeg mindig a mértékletességen múlik.
Nézz bele receptgyűjteményünkbe, hogy kipróbálhasd mind a kókuszzsírt, mind a olívaolajat!