Főoldal / Házi Praktikák ! / Az elektromos főzőlap tisztítása egyszerű! Vagy mégsem?
főzőlap

Az elektromos főzőlap tisztítása egyszerű! Vagy mégsem?

Manapság rengeteg választék van minden termékből és teljesen jogosan gondolkodunk úgy, hogy a minél modernebbet, gyorsabbat és egyszerűbbet válasszuk. Ez abszolút igaz a háztartási cikkekre is, hiszen ki szeret órákig állni a mosogató fölött vagy épp suvickolni valamit, mert alig lehet leszedni róla a koszt?

Ezért van az, hogy sokak számára a sütő választásnál a könnyű és gyors takarítás is közrejátszik. Ilyenkor az első gondolat az elektromos sütő, a gyönyörű és sima kerámialappal, hiszen azt biztos csak át kell hamar törölni és pikk-pakk tiszta is lesz. Ismerős a helyzet? 

Ha te is utólag döbbentél rá, hogy ennyire azért nem egyszerű a történet, akkor mindenképp olvass tovább! Adunk neked néhány praktikát, amiknek biztosan hasznát fogod venni a legközelebbi takarításkor.

Ezekre figyelj a tisztítás során

Először is nagyon figyelj, hogy kerámialap üveglap lévén, könnyedén megsértheted a felületét. Igaz ez az indukciós főzőlapokra is.

Lehetőleg kerüld el az alábbiakat:

  • Ne használj éles és durva tárgyakat a takarítása során.
  • Ne égesd rá a főzőlapra az ételmaradékokat, mert könnyen feljön az anyag.
  • Érdemes tényleg csak arra használni, amire való! Hiába lapos, inkább ne használd sem pakolásra sem előkészítő pultként.

Ilyenkor felmerülhet a jogos kérdés, hogy jó, de akkor mégis mivel és hogyan tisztíthatom a főzőlapot?

Nem túl koszos szennyeződések esetén

Ha nincs olyan nagy probléma, akkor a szivacsod puhább oldalával és egy kis mosogatószerrel mosd át a főzőlap teljes felületét, így nagyon hamar csak úgy ragyogni fog.

Durva, ráégett foltok esetén

Ilyenkor érdemes a kifejezetten a főzőlap tisztítására, a kerámialapra kifejlesztett eszközöket használni, mint:

  • kerámia kaparó
  • kerámialapra fejlesztett súrolószer

Fontos, hogy tényleg erre a célra használt kaparót vegyél és valóban a ráégett ételmaradékot szedd le vele, ugyanis így nagyobb eséllyel tudod elkerülni a sérülés kockázatát. Ha nincs ilyen durva szennyeződés, jobb ha inkább a szekrényben marad.

Természetes tisztítószer

Most sem hagyhatjuk figyelmen kívül a sok minden másra is használható mesterhármast. Ez a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé. A szódabikarbóna finom szemcséje kiválóan tudja súrolni a főzőlapot. A citrom és ecet gyönyörűen tisztít, fertőtlenít és szagtalanít. Külön-külön is kiválóan eltávolítják az olajos, zsíros foltokat a főzőlapról, de együtt igazi buldózerként fognak hatni a foltokra. Fontos, hogy miután felkented a masszát a  főzőlapra, hagyd hatni rajta legalább 30 percet, majd csak utána mosd le puha szivaccsal.

főzőlap

Amennyiben a fentieket betartod, biztosan nagyon fogod élvezni ennek a csodás főzőlapnak az előnyeit. 

Ha pedig használni, nem csak takarítani szeretnéd a főzőlapot, dobj össze egy gyors, elronthatatlan, mennyei carbonara spagettit, ezzel sosem lehet mellé lőni!

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …