Főoldal / Házi Praktikák ! / Így válaszd ki az ideális függönyt, ami felöltözteti a lakást
függöny

Így válaszd ki az ideális függönyt, ami felöltözteti a lakást

Függöny nélkül a lakás meztelen. Ez az elem teszi fel a koronát a lakberendezésre. Épp ezért a kiválasztása során maximálisan oda kell figyelni minden egyes tényezőre. Többek között a szoba fekvése, rendeltetése is meghatározza azt, hogy milyen típusú függöny a legmegfelelőbb. De az is döntő tényező, hogy merre nyílik az ablak, van-e alatta valami, illetve a szoba pontosan milyen adottságokkal rendelkezik.

Bár valóban komplex szempontrendszer mentén érdemes dönteni, nem kell megijedni. Minden helyiséghez megtalálható a tökéletes árnyékolási mód, a legmutatósabb fazon, a legszebb szín és minta. Hogy ez neked is sikerüljön, összegyűjtöttünk most néhány jó tanácsot.

Minta

A kisméretű ablakok esetében kerülni érdemes a nagy mintával rendelkező függönyöket, hiszen rendkívül rosszul mutat, hogy két-három mintánál nem látszik több. Míg a nagyméretű ablakokhoz az apró minták nem illenek. A mintákat azonban nemcsak az ablakhoz kell igazítani, hanem a helyiség méretéhez is. Kis térben például a nagymintás függöny csak fokozza a szűkösség érzetét.

függöny

Redőzöttség

Az anyag vásárlása során a szélesség minimum kétszeresével érdemes tervezni, különben az összkép szegényes hatást kelt. A sötétítőnek pedig behúzott állapotban is redőzöttnek kell maradnia, hogy igazán jól mutasson. A nagy mintával rendelkező függönyök esetében azonban nem mutat jól, ha szoros a beráncolás. Minél bonyolultabb a minta, annál egyszerűbbre kell hagyni az anyag felfüggesztését, hogy érvényesüljenek a motívumok.

Hosszúság

A méretvétel során nem szabad spórolni. Egy túlságosan rövidre sikerült függöny kinőtt hatást kelthet. A földig érő függönyöket hagyjuk hosszabbra, hogy az anyag a padlóra omoljon. Kis belmagasságú térhez kifejezetten jó döntés földig érő függönyt választani, ugyanis ezek növelik a térérzetet.

Dekoráció

A legegyszerűbb anyag is gyorsan feldobható egy függönyelkötővel vagy valamilyen egyéb kreatív díszítéssel. Bátran kísérletezz ezzel, ha egy szimpla fehér függöny mellett tetted le a voksod.

Ha szeretnéd, hogy a fehérből idővel ne legyen szürke függöny, kukkants bele korábbi cikkünkbe is!

függöny

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …