Hamarosan itt vannak az ünnepek és már alig várod, hogy elkészíthesd a család kedvenc karácsonyi sütijeit? Ne várj addig! Lepd meg őket néhány újdonsággal az adventi időszakban is! Ha nincs ötleted, akkor az alábbi cikkünkben adunk néhány tippet, amivel biztosan mindenki elégedett lesz.
Aprósütemények
Míg a karácsonyi időszakban jöhet a mézeskalács és a bejgli, addig a készülődés időszakában készíts aprósüteményeket.
Ehető adventi naptár
Adventi csokinaptár helyett, készítsd el ugyanezt teasüteményekből vagy egyenesen mézeskalácsból, ha a család esetleg mégsem bírná ki karácsonyig a finomság nélkül. Díszítsd úgy, hogy a tetején lévő cukormázra szimpla díszítés helyett számokat rajzolj.
Hozzávalók (mézeskalácshoz):
- fél kg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 2 tojás
- 125 ml méz
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, majd add hozzá a vajat, a tojást és a mézet. Dolgozd össze, amíg egy összeállt, de rugalmas masszát nem kapsz.
Lisztezett vágódeszkán nyújtsd ki fél cm-es vastagságúra a tésztát és szaggasd ki a formákkal. Amint kész, már mehet is a sütés a 180 fokos előmelegített alsó-felső légkeveréses sütőben. Kb. 10-15 perc alatt kész is van.
A máz elkészítése:
Robotgéppel verd fel a tojásfehérjét és apránként adagold hozzá a porcukrot, amíg kemény nem lesz.
Fűszeres kifli
A sok édes mellett nem árt, ha van némi sós ropogtatnivaló is. Ezt a fűszerekkel dús kiflit biztosan mindenki imádni fogja.
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 0,8 dl napraforgó olaj
- 3 dkg olvasztott margarin
- 1 kis pohár kefir
- 1 dl tej
- 1 ek cukor
- 1 ek só
- 1 ek oregánó
- 1 csipet bors
- 2 gerezd fokhagyma
A tetejére:
- reszelt sajt
- 1 db tojás
Elkészítés:
Először is futtasd fel az élesztőt egy kis cukros tejben.
A száraz hozzávalókat keverd össze, majd mehet bele a tojás, a felfuttatott élesztő, a kefír és az olaj. Gyúrd össze, amíg egy összeállt masszát nem kapsz. Ha túlságosan ragad, tegyél hozzá még egy kis lisztet, ellenkező esetben pedig tejjel tudod lágyabbá tenni.
Takard le és meleg helyen keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát vágd ketté, nyújtsd ki kerekre és kend meg az olvasztott vaj felével, majd átlósan vágd 8 szeletre. Ha ez megvan tekerd fel kifli formára az összes tésztát. Ugyanígy járj el a tészta másik felével.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt süsd meg a kifliket.