Itt a meleg, végre visszatérhet az életünkbe a nagy kedvenc, a fagyi. A nyár jeges édességéért nem kell feltétlenül elsétálni a fagyizóba, otthon is bátran elkészíthetjük azt – méghozzá jóval egészségesebb és persze ínycsiklandóbb formában. Íme néhány szuper recept, amivel elviselhetőbbé válik a nagy forróság.
1. Erdei gyümölcsös joghurtfagyi
40 dkg natúr joghurtot és 6 dkg mézet keverjünk össze, majd adjunk hozzá 20 dkg erdei gyümölcsöt. Az alapanyagokat botmixerrel dolgozzuk össze.
A tejszínt verjük fel, majd forgassuk a joghurtos keverékbe. A masszát töltsük egy kb. 1 literes formába, és aztán tegyük egy órára a fagyasztóba.
A fagyos masszát kívülről befelé haladva jól keverjük át egy villával, majd forgassunk bele 10 dkg gyümölcskeveréket. Tegyük vissza fél órára a fagyasztóba, majd újra keverjük át. Fogyasztás előtt legalább három órán keresztül hagyjuk a mélyhűtőben.
2. Fahéjas rizsfagyi
1 dl tejszínt közepes lángon kezdjünk melegíteni, majd mielőtt felforrna, vegyük le a tűzről. Szórjunk bele 10 dkg fehércsokit, és addig keverjük, míg el nem olvad. Ezután hagyjuk kihűlni a keveréket.
3 dl tejszín verjünk kemény habbá 2 dkg cukorral. A felvert tejszínbe lassan, csurgatva keverjük bele a kihűlt fehércsokis krémet. Adjuk hozzá a már elkészült 15 dkg tejberizst, majd alaposan keverjük össze 1 teáskanálnyi őrölt fahéjjal.
Tegyük legalább 5-6 órára a mélyhűtőbe, de akár egy éjszakára is berakhatjuk. Fogyasztás előtt megközelítőleg 15 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy könnyen adagolható legyen.
3. Epres vegánfagyi
Keverjünk össze 150 ml növényi tejet egy evőkanál porcukorral, egy csipet sóval és egy kávéskanál porcukorral, majd lassú tűzön főzzük össze őket. Ez lesz a fagyi alapja.
Közben pürésítsünk 100 g érett epret, majd csurgassunk bele egy evőkanálnyi citromlevet. Keverjük össze a krémet és az eperpürét, majd tegyük be a mélyhűtőbe. Egy óra elteltével érdemes átkeverni. További egy-két órát hagyjuk a fagyasztóban, majd falhatjuk is a finomságot!