Főoldal / Házi Praktikák ! / Mennyei hűsítő ételek a forró nyári napokra
ételek

Mennyei hűsítő ételek a forró nyári napokra

A legkényelmesebb, ha nyáron olyan ételeket fogyasztunk, amelyek gyorsan elkészülnek, hűsítenek, és nem igényelnek hosszas sütést, főzést, így nem melegítik fel a lakás levegőjét. Mutatjuk a legjobb nyári menüt: egy frissítő levest, egy hideg tésztasalátát, illetve egy könnyed desszertet.

Hideg uborkakrémleves

A levesek nagyon praktikusak a nyári forróságban, hiszen pótolják az izzadás miatti folyadékveszteséget, ugyanakkor – bár sokan azt állítják, hogy melegben forró ételeket és italokat kell fogyasztani – a legtöbbünknek nehezére esne bekanalazni egy tányérnyi gőzölgő húslevest a tűző napon. Sokkal jobban esik ilyenkor valami hűvös finomság,  ha kissé savanykás, az sem baj. Pont ezt nyújtja a hideg uborkaleves, amelyet néhány uborka, zöldség alaplé, joghurt, só, bors kombinációjából gyorsan össze is lehet állítani.

Tésztasaláta

Ez a recept kicsit csalós, mert bár azt ígértük, hogy az ajánlott ételekhez nem kell a tűzhely mellett állni, itt nem úszhatjuk meg a tésztafőzést. Jó hír viszont, hogy ez akár lehet maradék tészta is (és akkor külön emiatt nem kell főzni) vagy a melegben kellemetlen műveletet megcsinálhatjuk előző este, amikor már kissé hűvösebb az idő, másnap pedig 5 perc alatt csak összedobjuk a salátát.

TIPP: Ennek a salátának csak a képzeletünk szabhat határt! Tehetünk bele friss bazsalikomot, aszalt paradicsomot, olívabogyót, felkockázott sajtot, de sült (maradék) csirke mellett, prosciuttot vagy füstölt lazacot is. Színesíthetjük salátafélékkel, mint a rukkola, enndívia, radicchio, de akár répát is reszelhetünk rá.

ételek

Citromos álom

Ez a desszert azoknak való, akik igazi felfrissülésre vágynak a nagy melegben. Nem nehéz, nem fojtó, mégis habos és a citromtól kellemesen pikáns, ráadásul sütni sem kell.

A tejfölt kikeverjük a sima és a vaníliás cukorral, két darab citrom lereszelt héjával és a citromok levével. Egy elég savanyú krémet kell kapnunk, amit lazítani foguk a tejszínnel, úgyhogy ha kicsik a citromok, akkor nyugodtan csavarjunk bele még egyet vagy akár kettőt is. Ezután verjük fel a habtejszínt és forgassuk össze a tejfölös krémmel. Mindenképpen kóstoljuk meg, és ellenőrizzük, hogy elég intenzív-e az íze, ha nem elég savanyú vagy édes, tegyünk bele nyugodtan citromot vagy cukrot.

Rétegezzük egy jénai tálba a babapiskótát és a krémet úgy, hogy a tetejére krém kerüljön, és mindenhol bőven beborítsa. Fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Tálaláskor díszíthetjük vékonyra szeletelt citromkarikákkal.

ételek

TIPP: a citromos álmot színesíthetjük, ha a rétegezéskor középre félbevágott epreket, netán eperpürét is teszünk. Nagyon dekoratív és persze finom is.

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …