Főoldal / Házi Praktikák ! / Miért nem szabad a meleg ételt a hűtőbe tenni? Utánajártunk!
meleg étel

Miért nem szabad a meleg ételt a hűtőbe tenni? Utánajártunk!

Főzés után nem szeretjük elöl hagyni az ételt az asztalon. Sokan, ha csak tehetnék, egyből a hűtőbe raknák, főként ha az étel elkészítése után nem sokkal el kell menni otthonról. De mégis miért nem szabad ezt meglépni? Miért szigorúan tilos a még meleg ételt a hűtőbe tenni? Eláruljuk!

Mi történik, ha a meleg étel a hűtőbe kerül?

A hűtés lényege, hogy az ételeket védjük a kórokozóktól, a gyors romlástól, valamint hogy a bennük található tápanyagokat minél hosszabb ideig megőrizzük. A gyors hűtéssel azonban ezeknek épp az ellenkezőjét érhetjük el, hiszen a meleg ételek hűtőbe rakása jelentős egészségügyi kockázatokkal járhat.

A forró ételek a hűtőben hűlve veszítenek tápanyagértékükből, a szalmonella baktérium pedig gyors terjedésnek indulhat. Ráadásul a meleg levegő áramlása miatt a hűtőben tárolt egyéb, érzékeny élelmiszerek is megromolhatnak. Gondolunk itt például a tojásra, tejtermékekre, húsokra vagy a felvágottakra.

Mikor kerülhetnek a friss ételek a hűtőbe?

Jó hír, hogy a langyos vagy közepesen meleg ételek már bekerülhetnek a hűtőszekrénybe, sőt. Két óránál tovább nem érdemes szobahőmérsékleten tárolni az ételt, a baktériumok ugyanis ennyi idő után a szabad levegőn is terjednek.

Hogyan gyorsítható fel az ételek lehűlése?

Ha el kell mennünk otthonról és nem tudjuk kivárni, míg lehűl az étel, vagy a nagy forróságban nem lesz langyos két órán belül, gyorsítsuk meg kicsit a folyamatokat! Van három szuper tippünk!

  1. Ahogy elkészül az étel, egyből osszuk kisebb adagokra.
  2. Tegyük az ételt alacsony magasságú edénybe, ételtároló dobozba. A magas falú edényekben ugyanis az ételek lassabban hűlnek, így könnyebben elkezdenek szaporodni a baktériumok.
  3. Az étellel teli edényt tegyük hideg vízbe.
Meleg étel

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …